latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:19 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Од 1. марта почињу припреме за производњу у "Житопромету"

Бијељински "Житопромет" од 1. марта почеће припреме за производњу, након што је непокретну имовину овог некадашњег млинско-прерађивачког гиганта за 3,1 милион КМ купила фочанска компанија "Павгорд", изјавио је Срни правни заступник "Павгорда" Милош Стевановић.
Житопромет - Фото: РТРС
ЖитопрометФото: РТРС

Стевановић је рекао да се "Житопромет" враћа у пословне активности и почиње да ради као што је радио и у најбоља времена, а у плану је и запошљавање.

- Креће се 1. марта у ремонт комплетног постројења, припрема производње и почиње откуп пшенице, кукуруза. `Павгорд`, као комплетан инвеститор, водиће цијелу причу, жели да настави сав тај посао. Његов план је да се све врати у нормалну производњу као што је било у најбоља "Житопрометова" времена - навео је Стевановић.

Према његовим ријечима, имовина је купљена на тендеру организованом прошле седмице са роком до прошлог петка, гдје се "Павгорд" једини пријавио и прошао, те купио комплетну непокретну имовину.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту "Житопромет" појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали, јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру 2019. године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, компаније "Павгорд".

На рочишту у фебруару 2020. године признато је 6,2 милиона КМ потраживања "Житопромета", од чега 4,8 милиона КМ компанији "Павгорд“.

- "Павгорд" је и раније учествовао у поступку у вези са продајом покретне имовине и сада је купио и сву непокретну имовну "Житопромета" - навео је Стевановић.

Стевановић је подсјетио да је "Павгорд" инвестирао и купио са групом инвеститора Нашу банку, те, како је навео, планира даље инвестиције у одрживе бизнисе.