latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:03 | Аутор: СРНА

Тривић: Придржавати се епидемиолошких мјера и у другом полугодишту

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је значајно да грађани наставе да се одговорно понашају и придржавају епидемиолошких мјера за спречавање ширења вируса корона и током другог полугодишта, које ће почети у четвртак, 21. јануара.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Тривићева је изразила задовољство што епидемиолошка ситуација дозвољава да се школска година настави у редовном термину, иако је било недоумица да ли ће распуст бити продужен до 1. фебруара.

- Били смо спремни и за тај сценарио, али подаци Института за јавно здравство Српске јасно су показали да за тим нема потребе, јер је епидемиолошка ситуација сада повољнија него што је била у децембру и ранијих мјесеци - рекла је Срни Тривићева.

Када је ријеч о организацији наставе, она је напоменула да ће и даље часови трајати 20, односно 30 минута, а ученици ће бити распоређени по групама, као што је то било и до сада.

- Веома је важно да и даље будемо обазриви, када је ријеч о спречавању ширења вируса корона, јер знамо да се још налазимо у ванредној ситуацији, те треба да поштујемо све мјере које су нам важне да сачувамо здравље запослених у школама, али и ученика - рекла је Тривићева.

Она је указала на значај што је прво полугодиште школске године завршено редовно, у школским клупама, истичући да је чињеница да се настава у учионицама и знање које дјеца стекну у директном контакту са наставницима, не може сто одсто замијенити онлајн наставом.

- Успјешно смо завршили прво полугодиште, није забиљежен ниједан случај ширења вируса у школама, што је потврда да се придржавањем епидемиолошких мјера може спријечити трансмисија вируса у школским објектима - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, сада је тешко предвидјети да ли ће се до краја школске године створити услови да трајање часова буде продужено, али је свакако тежња да се то и деси.

- Надамо се да ће се вакцинисање становништва, не само у Српској, него и у региону, посљедично одразити на ширење вируса, односно да се смањи број обољелих од вируса корона. Док год се то не деси, не можемо очекивати да ће доћи до другачије организације наставе - напоменула је Тривићева.

Она је истакла значај одговорног понашања радника у школама и предшколским установама, али и ученика и дјеце, који су прихватили озбиљност ситуације, те што није било никаквих проблема у примјењивању правила понашања у објектима.

- Важно је напоменути да наши ученици не проводе цијели дан у школским објектима, те позивам грађане да и даље наставе да се и даље придржавају епидемиолошких мјера које је препоручио Институт, како би се сузбило ширење вируса у заједници - рекла је Тривићева.