latinica  ћирилица
19/01/2021 |  14:29 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Голић: Тимови за процјену штете од четвртка на терену

Стручна процјена штете причињене у земљотресу у Костајници почеће у четвртак, 21. јануара, изјавила је министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић након састанка са начелником ове општине Николом Јањетовићем.
Сребренка Голић у Костајници - Фото: СРНА
Сребренка Голић у КостајнициФото: СРНА

- Тимови ће урадити категоризацију, биће написан на сваком објекту степен оштећења и којој категорији од један до шест припадају. Ми рачунамо да ће за мјесец дана све бити завршено, само да елементарне непогоде и временске прилике то дозволе - рекла је Голићева новинарима у Костајници.

Она је навела да у Костајници има 1.700 пословних и стамбених објеката које ће обићи пет тимова на челу са инжењерима из Дирекције за обнову и изградњу Републике Српске.

- Свих 1.700 објеката ће обићи комисија и извршити категоризацију. Постоји утврђена методологија и начин како се врши категоризација и то је једини релевантан начин процјене штете - рекла је Голићева.

Она је додала да након тога слиједе пројекти за санацију, а у пројектовање ће, вјероватно, бити укључена и Дирекција за обнову и изградњу.

Голићева је подсјетила да, након поплава 2014. године, ниједна међународна организација није пружала помоћ док се није утврдио степен оштећења, који објекти су предвиђени за рушење, а који за санацију, те начин санације.

Према њеним ријечима, сутра ће у Костајницу стићи интервентна екипа статичара из Дирекције који ће, због почетка наставе и безбједности дјеце, утврдити евентуални степен оштећења у вртићу и основној и средњој школи.

Голићева је подсјетила да је Влада Српске одмах реаговала и интервентно уплатила 300.000 КМ на рачун општине Костајница, те набавила три контејнера који су условни за становање, док је четврти контејнер донирао произвођач.

- Прије тога су из Цивилне заштите Републике Српске овдје стационирали два контејнера које општина такође може да користи за смјештај најугроженијег становништва, а начелници и градоначелници општина и градова договорили су се да уплате више од 330.000 КМ - рекла је Голићева.

Она је навела да су контејнери набављани у складу са потребама општине и да је Влада спремна да интервенише уколико их буде потребно још.

Голићева је подсјетила и да је Влада Српске у претходне четири године уложила више од 2,5 милиона КМ за разне пројекте у општини Костајница.

- Међутим, елементарне непогоде мијењају приоритете и након ове праве процјене штете можемо разговарати како даље и планирати санацију. Позивам и овим путем све градоначелнике и начелнике, како из Републике Српске, тако и из Федерације БиХ, да пруже помоћ - рекла је Голићева.

Она је нагласила да су се многи становници организовали сами и доносили одјећу, храну и остале животне потрепштине, посебно за бебе и грађане који су морали да напусте своје домове.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић рекао је да се у Костајници од земљотреса до сада радило на санацији оштећених кровова, отклањању опасности по живот грађана и збрињавању и смјештању људи.

- Имамо више од 600 објеката које су грађани Костајнице пријавили да би требало да се погледају са становишта безбједности, а за стварну штету ћемо морати проћи све и један објекат и утврдити, јер нема објекта у Костајници на који земљотрес није утицао - навео је Јањетовић.

Према његовим ријечима, првобитне процјене су да је, од 80 прегледаних објеката, 45 предвиђено за рушење.

Он је рекао да је мјера о одгађању почетка наставе још на снази. "Али, видјећемо. Сутра долази тим који ће прегледати вртић, основну и средњу школу и на основу њиховог налаза можда настава и почне у четвртак", рекао је Јањетовић.