latinica  ћирилица
19/01/2021 |  14:10 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Пливање на Неретви благословио владика Димитрије

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије благословио је и освештао воду на ријеци Неретви у мјесту Ортијеш код Мостара, гдје је потом одржано пливање за Часни крст до којег је први допливао Давор Судар.
Мостар: Пливање за Часни крст - Фото: СРНА
Мостар: Пливање за Часни крстФото: СРНА

У пливању је учествовало двадесетак младића и неколико дјеце, углавном из Мостара, али и из Невесиња и Требиња.

Након богојављенског пливања које је у Мостару обновљено прије пет година, владика Димитрије благословио је пливаче и даровао им крстове и књиге "Постати човјек".

Судар је након изласка из ријеке рекао да му је велика част што је ове године први допливао до крста.

- Већ четврти пут пливам. Осјећам се феноменално. Ово је нешто величанствено за све нас - рекао је Судар, који је из мостарског насеља Баћевићи.

Парох благајски Бранимир Боровчанин, који са мјештанима већ пету годину заредом организује пливање за Часни крст у ријеци Неретви, рекао је да је празник Богојављења почео служењем Свете литургије у Цркви Светог Василија Острошког у Благају.

- Када смо почели са овом традицијом, само неколико људи је било ту. Сваке године све више растемо и све је више људи овдје - истакао је Боровчанин.

Пливању је присуствовао и новоизабрани вијећник у Градско вијеће Мостара Велибор Миливојевић који је нагласио да су Срби у Мостару поносни на ову манифестацију која прелази у традицију.

- Ово је и одржавање наше традиције и наше културе и на неки начин исповиједање и саме наше вјере. Сигуран сам да ће из године у годину и обнова самог Мостара и српске заједнице у Мостару бити све боља - рекао је Миливојевић.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.