latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:17 ⇒ 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Нисам рекао да је откључавање 8. фебруара

Аустријски канцелар Себастијан Курц каже да није ниједног тренутка тврдио, као што су медији пренијели, да ће мјере закључавања бити оконачане 8. фебруара, јер је за то неопходно да се постигне конкретни циљ.
Себастијан Курц - Фото: Screenshot
Себастијан КурцФото: Screenshot

- Сви су писали да ће мјере закључавања трајати до 8. фебруара, али ја то нисам тако рекао. Био сам пажљив и казао сам да ћемо недјељно анализирати стање и да се надам да ће, из данашњег угла, бити могуће отварање 8. фебруара - објаснио је Курц у интервјуу телевизији "Ое24".

Он је истакао да је Влада поставила циљ да до почетка фебруара број новозаражених дневно смањи на испод 700.

- У идеалном случају бисмо имали могућност да покренемо кораке откључавања 8. фебруара. Да ли то можемо гарантовати? Не - одвукао је Курц.

Пуно тога, наглашава, зависи и од вакцина.

Када ће, након медицинског особља и особа старијих од 80 година, становништво изнад 60 година моћи да се вакцинише, зависи од одобрења вакцине Астра Зенека.

Прве двије групе, према његовим ријечима, могу тренутно бити вакцинисане актуелно расположивим цјепивима компанија Бионтек-Фајзер и Модерна.

За "млађе сениоре", каже, потребно је преко ЕУ наручених два милиона доза Астра Зенека вакцине.

- Када та група грађана буде вакцинисана и када отопли, ситуација се мијења. Увјерен сам да ће ситуација у априлу и мају бити комплетно другачија од актуелног стања. Али сам исто тако сигуран да ће фебруар и март бити изазовни мјесеци - нагласио је Курц.

Он је у вези с угоститељством и туризмом казао да оптимисти кажу да ће моћи да отворе у марту, а песимисти тек око католичког Ускрса.

- Ја сам најавио да ћемо средином фебруара анализирати ситуацију и казао сам да сигурно неће моћи отворити током фебруара - поручио је Курц угоститељима.