latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:12 ⇒ 09:13 | Аутор: Б92

У припреми пројекат пред Бајденову инаугурацију

Европска унија планира да се бори против "владавине долара" на свјетским тржиштима, пише Фајненшл тајмс позивајући се на изворе у Европској комисији.
Долари (Фото: CC0) -
Долари (Фото: CC0)

- Светска финансијска тржишта превише зависе од долара - каже се у једном од докумената на који се позивају новинари тог листа.

Према ауторима чланка, питање зависности од долара и пројекат слабљења његове доминације планира се покренути непосредно прије инаугурације изабраног америчког предсједника Џоа Бајдена.

ЕУ, наводи се, жели превладати потешкоће с којима се суочила за вријеме Трамповог мандата, попут оних кад је САД увео санкције против Ирана, пише Хина, преноси Т портал.

Иницијатива такође говори о потреби заштите ЕУ чланица од "посљедица илегалне екстериторијалне употребе" таквих мјера.

- Године Трамповог предсједништва откриле су наше рањивости и морамо их уклонити. Говоримо о мјесту Европске уније у свијету, о способности да имамо довољну економску и финансијску моћ - цитира ФТ извор из Европске комисије.

Између осталог, као што је наведено у чланку, ЕУ је указала на потребу проналажења начина за јачање улоге евра у свјетској арени - посебно кроз лекције научене из пандемије коронавируса.