latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:01 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Дан и крсна слава Удружења гардиста

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске обиљежиће данас Дан оснивања бригаде и Богојављење - крсну славу ове асоцијације.
Удружење гардиста - Фото: РТРС
Удружење гардистаФото: РТРС

Из овог удружења је најављено да ће гардисти евоцирати успомене на свој ратни пут и допринос одбрани Републике Српске, те да ће се присјетити свих погинулих припадника бригаде.

Молитва ће данас, на Богојављење, бити служена у Цркви Светог Преображења Господњег у Подновљу, код Добоја, у 9.00 часова, а у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима у Источном Сарајево у 9.30 часова.

У Цркви Светог Ђорђа у Бијељини молитива је палнирана у 11.30 часова, а у просторијама Удружења гардиста у Требињу у 12.00 часова.

Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Републике Српске основана на Богојављење 1993. на Хан Пијеску, а у јулу исте године је, након операције "Лукавац", дислоциран у Калиновик.

Прва гардијска моторизована бригада дала немјерљив допринос одбрани Српске, а већина од 240 погинулих гардиста били су млади момци од 18, 19 или 20 година.

О ратном путу Бригаде и њеном доприносу одбрани Републике Српске снима се документарни филм "Синови Српске" чија премијера се очекује крајем фебруара или почетком марта.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.