latinica  ћирилица
18/01/2021 |  19:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

ЦИК и даље кочи објављивање резултата у Сребреници и Добоју (ВИДЕО)

Централна изборна комисија, ни два мјесеца након избора, није донијела одлуку о потврђивању изборних резултата у Сребреници и Добоју. Резултата још нема, јер се воде поступци о повредама изборних процеса. Младену Грујичићу, који је заједнички кандидат српских странака у Сребреници и актуелни градоначелник, није јасно, гдје је закон прекршен.
Избори, гласање - Фото: РТРС
Избори, гласањеФото: РТРС

У Сребреници чекају одлуку ЦИК-а.

Паралелно се води и неколико истрага због неправилности током изборног дана.

Све што чујемо су чаршијске приче, каже Младен Грујучић.

Ако ЦИК или неко из ЦИК-а и спроводи неку истрагу, ваљда би требало да позову или чланове бирачких одбора, или општинску изборну комисију, или грађане који су евентуално злоупотријебљени.

Очигледно је, каже ријеч о политичкој позадини.

- Ми сад функционишемо теже. Долази на ред буџет, ребаланс који није прошао. Тренутно смо на привременом финансирању, што смањује могућност дјеловања и отежава рад јавних институција - навео је Грујичић.

На основу података којима располаже каже, нема ниједног разлога за понављање избора. Није му јасно гдје је закон прекршен. Чуо је да су ангажовани графолошки вјештаци, који би требало да утврде вјеродостојност потписа гласача.

- Како неко може да утврди је ли то мој потпис, на основу чега? Ја се некада не потписујем исто као и на личној карти - објаснио је Грујичић.

Да је из средстава информисања сазнао да је ЦиК БиХ дала на вјештачење наводно спорне потписе гласача на изборима у Србреници каже и Дане Бранковић, директор и вјештак Форензичког центра за вјештачење докумената у Бањалуци.

Бранковић спори вјештачења, из више разлога. Прво је спорно то што је вјештачење названо графолошким, а не графоскопским.

За вјештачење спорних потписа било би потребно да се обезбиједи најмање три до пет потписа спорног скриптора у нормалним условима.

Због броја спорних потписа то је немогуће и захтијева огромно вријеме. Осим тога, приликом гласања гласачи се потписују у ограничено поље, што доводи до импровизације потписа, чиме потпис постаје непоуздан. Каже и да у БиХ у за то надлежним институцијама не постоји адекватан стручан кадар за вјештачење.

Због пријава нерегуларности још нема званичних резултата ни за Добој.

- Из дана у дан ја немам одговора, на низ питања ја немам одговора. Скупштина не може да функционише. Ми смо сада у неком периоду премоштавања како је то ЦИК рекао - навео је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Јеринић каже да су у Добоју спремни да избори буду одржани и сутра, али није у реду држати заробљеним читав град и његове грађане.