latinica  ћирилица
18/01/2021 |  19:07 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Српска због ФБиХ ускраћена за 49 милиона КМ прихода од путарине (ВИДЕО)

Око 126 милиона марака прикупљених од свих прихода од путарине још није расподијељено, због блокаде из Федерације. Према одлуци Управног одбора Управе за индиректно опорезивање из 2018. године, Српска би од овог износа требало да добије око 49 милиона, а средства да уложи аутопутеве и путеве Српске. Из ресорног министарства Српске наводе - сви на губитку - и Федерација и Република Српска.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Од новембра прошле године, Српска чека да добије 49 милиона марака прихода од путарине, од укупно 125,89 колико се налази на посебном подрачуну Управе за индиректно опорезивање у Централној банци.

Аутопутевима припада 40 милиона, Путевима Српске девет. Тим новцем би се много тога могло урадити, али одлука федералног министра финансија и стручњача са нивоа БиХ, да не подрже приједлог из Српске о расподјели средстава према важећим коефицијентима - 59 одсто Федерацији, 39 Републици Срспкој, два одсто Брчко дистрикту, још један је доказ да се у БиХ гласа и против оног што свима доноси корист, сматрају у ресорном министарству Српске.

- Трпе и унутар Републике Српске и ФБиХ јер 40 милиона за аутопут није мало и могло би доста тога да се уради али ево да бар успијемо подијелити ово што стоји на рачунима па да поново купимо за то неко подмиривање, али не очекујемо да ће се то брзо десити - навела је Зора Видовић, министарка финансија Републике Срспке.

У Управи за индиректно опорезивање објашњавају да је Управни одбор још у фебруару 2018. године донио одлуку о привременој расподјели прихода од свих путарина, којом се 10 одсто средстава одваја на посебан подрачун у Централној банци, како би та средства касније послужила за поравнање прихода по утврђивању коначне методологије расподјеле. Три године послије, коначне методологије нема- осим заробљених 125,89 милиона марака на рачуну.

- Оно што УИО може направити јесте да оног тренутка када Управни одбор донесе одлуку или коначни акт о расподјели прихода од путарина или посебну одлуку о расподјели прикупљених прихода која стоје на резерном рачуну везане за расподијелу тек тада УИО средства може расподијелити, а до тада до даљњег остају на резервном рачуну, који практично из дана у дан расте јер се сваки дан одваја 10 одсто на тај подрачун - појашњава Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Од федералног министарства нисмо добили одговор, по ком основу сматрају да им припада већи коефицијент приликом расподјеле новца, када је ионако у односу на Српску већи за 20 одсто.

Подсјећамо да је измјенама Закона о акцизама 2018. године дошло до повећања путарине, раста акцизе на лож-уље и увођење акцизе на био-горива и да је новац прикупљен на основу тих намета морао да буде утрошен за изградњу аутопутева, те градњу и реконструкцију путева.