latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:27 ⇒ 19:07 | Аутор: РТС

Археолошко откриће које ће промијенити слику о историји Новог египатског краљевства (ФОТО/ВИДЕО)

На десетине дрвених ковчега и мумија из периода од прије више од 3.000 година откривено је у великој некрополи недалеко од Каира.
Мумије у Египту - Фото: ТАНЈУГ
Мумије у ЕгиптуФото: ТАНЈУГ

Откривен је и храм краљице Неит, жене краља Тетија. Чувени археолог Захи Хавас истиче да је ријеч о открићима која ће промијенити слику коју смо до сада имали о историји Сакаре и Новог краљевства.

Некадашњи министар за старине, археолог Захи Хавас, објелоданио је неке детаље великог открића на локалитету у Сакари, јавља Скај њуз.

Археолошки тим који на локацији ради од 2007. године, пронашао је папирус дуг четири метра на којем је, између осталог, била исписана и Књига мртвих у којој се преминулима дају упутства за кретање кроз свијет мртвих у старом Египту.

Најмање 22 мјеста за сахрањивање дио су велике некрополе. Пронађена су 54 дрвена ковчега за које су стручњаци утврдили да датирају из периода Новог краљевства (између 1570. и 1069. године прије наше ере).

Велики број статуа, маски које су коришћене при сахрањивању, играчака и других предмета такође су ископани на овом мјесту.

У непосредној близини, археолози су открили и храм краљице Неит, жене краља Тетија, првог краља шесте династије која је Египтом владала између 2323. и 2150. године пне.

Мумије у Египту (Фото: Танјуг/АП)

Захи Хавас истиче да је ријеч о открићима која ће промијенити слику коју смо до сада имали о историји Сакаре и Новог краљевства.

Огроман успјех резултат је сарадње Министарства старина Египта и центра који је основао Захи Хавас.

Вијест о овом великом археолошком открићу стиже два мјесеца након још једног изванредног успејха друге групе археолога који су пронашли око 100 ковчега и око 40 златних статуа старих више од 2.500 година.