latinica  ћирилица
18/01/2021 |  17:57 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Снагом аргумената одбранићемо Трговску гору од опасног отпада

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да је БиХ одлучна да снагом аргумената одговори на иницијативу Хрватске да на Трговској гори одлаже радиоактивни отпад, јер та локација није адекватна што је показали и посљедњи потреси.
Трговска гора - Фото: илустрација
Трговска гораФото: илустрација

Кошарац је рекао новинарима да остају при ставу да Черкезовац није адекватан за одлагалиште радиоактивног отпада, да је то лоше за становништво у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Он је увјерен да ће на темељу конвенција и потписаних међународних уговора моћи да снагом аргумената и научно-истраживачког рада докажу да тај локалитет није адекватан.

Истакао је значај бриге о здрављу 250.000 становника на том подручју, те напоменуо да и потреси на локалитету у Петрињи у Хрватској, Козарској Дубици и Костајници увјеравају у чињеницу експертског тима да на том подручју не треба правити одлагалиште.

- Ваздушном линијом Черкезовац је од Петриње удаљен 44,34 километра и то је додатна аргументација за нас - истакао је Кошарац.

Кошарац је истакао да треба градити и чувати добре билатералне односе са Хрватском, али, уколико настави да потенцира изградњу одлагалишта на том локалитету, сигуран је да ће она поред примјене Еспо конвенције нити тражена и правна заштита.

Он је додао да му је жао што Министарство спољне трговине и економских односа, које има координирајућу улогу у области екологије, није било активно у прошлом периоду када је ријеч о Трговској гори.

- Имали смо застој и када је у питању експертски тим у смислу усаглашавања са министром иностраних послова Бисером Турковић и конституисали смо правни тим - рекао је Кошарац

Кошарац је подсјетио да је формиран правни тим који ће се бавити анализом правних докумената на основу којих ће Савјету министара предложити одређене кораке.

Он је навео да је од експертског и правног тима тражио информације о томе шта је урађено, јер је прошло три мјесеца од њиховог конституисања, а информацију тражи да би је доставио Савјету министара.

- То је наша обавеза да обавјештавамо Савјет министара о активностима које смо предузели када је ријеч о Трговској гори - закључио је Кошарац.