latinica  ћирилица
18/01/2021 |  14:05 | Аутор: СРНА

Човић тражи оставке чланова ЦИК-а БиХ

Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Драган Човић упутио је отворено писмо званичницима међународне заједнице у којем је затражио оставке чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, с обзиром на, како је навео, дубоко компромитовање изборног процеса у Мостару, што је довело до тога су избори у том граду велики промашај.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Вјерујем да дијелимо обострану забринутост због чињенице да ни након мјесец од затварања биралишта резултати избора још нису познати. Умјесто резултата, које смо требали имати непосредно након избора, и даље се њима манипулише и на различите начине спекулише, што је недопустиво - истакао је Човић у писму.

Он је додао да је ланац неправилности на које је упозоравао у претходној преписци довео у велику неизвјесност судбину цјелокупног изборнога процеса.

- Због тога сам и упозоравао међународне партнере на неопходност строгог надзора изборног процеса, све како би се интегритет локалних избора заштитио и вратио демократски сјај који припада овом граду - навео је Човићу писму које је упутио на адресе амбасадора у БиХ и званичника ЕУ како би их упознао са догађајима у вези са локалним изборима у граду Мостару.

Он је нагласио да је најодговорнији фактор за очување интегритета изборног процеса ЦИК, а затим и Изборна комисија града Мостара, те да је зато затражио неопозиву оставку свих њених компромитованих чланова, јер се једино кроз обновљен дигнитет и ауторитет те институције може вратити дубоко нарушено повјерење грађана у институт демократских избора.

- Наравно, имајући у виду озбиљност ситуације, оставке не могу бити довољне. У цијелу причу укључена су надлежна тужилаштва, уз много доказа, с циљем кривичног гоњења и прецизног утврђивања одговорности унутар те институције, али и учесника изван ње. Данас је потпуно јасно како је начин на који је ЦИК био изабран, мимо закона и прописаних процедура, већ био својеврсна увертира у девастацију изборног процеса, којој нажалост данас свједочимо. Да се разумијемо, ријеч је о дјелима тешке крађе, отуђења демократских права наших грађана - истакао је Човић.

Човић је додао да чврсто вјерује да судски процеси који предстоје у том дијелу требају бити изложени суду јавности како би се подстакла јавна свијест о штетности и недопустивости таквог дјеловања, те злоупотреби институција БиХ, попут ЦИК-а, за провођење незаконитих радњи.

- ЦИК је институција која носи законску обавезу и одговорност над организацијом и реализацијом избора и ако сви олако пређемо преко тога, а не видим како је то могуће, питање је какву шансу и перспективу имају већ сљедећи општи избори 2022. године. Као што знате, Хрватски народни сабор БиХ поднио је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ и Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона, сада допуњене и сазнањима да су се фиктивни гласачи почели враћати на своје стварне адресе усљед краја избора - истиче Човић.

Он је нагласио да су због тога хрватски представници затражили поништавање или понављање изборног процеса у градским подручјима у којима су се појавиле фиктивне пријаве.

- Процјењује се да је странци, на чијем сам челу, и њеном кандидату за градоначелника, почињеним изборним малверзацијама, украдено близу 2.000 гласова. То потврђује аналитика, као и наша предизборна истраживања која су Хрватској демократској заједници БиХ прецизно предвиђала 14 или 15 мандата у Градском вијећу - навео је Човић.

Човић је у писму изразио жаљење што је нови почетак за Мостар озбиљно доведен у питање, у тренутку великих одговорности и изазова на унутрашњем и спољнополитичком плану, те подсјетио да је рок за реализацију цјелокупног мостарског споразума истекао прије мјесец.

Он је у писму апеловао на свјетске званичнике да се заузму за деблокаду дијела мостарског споразума који се односи на измјене Изборног закона с циљем спровођења одлуке Уставног суда БиХ о демократском представљању конститутивних народа.