latinica  ћирилица
18/01/2021 |  08:07 ⇒ 08:12 | Аутор: Глас Српске

Дани кошарке у Бањалуци

Дворана "Борик" наредних седам дана биће центар регионалне кошарке и угостиће 14 клубова Друге АБА лиге који ће одиграти три кола.
Аба лига 2 - Фото: Facebook
Аба лига 2Фото: Facebook

Због пандемије вируса корона такмичење се одржава у балонима, први сусрет је одигран средином новембра на Златибору, а други ће бити одржан у Бањалуци, гдје улогу домаћина има Борац уз подршку Игокее, са којом је потписао споразум о пословно-техничкој сарадњи. Утакмице почињу данас, биће играна по три меча дневно, а трајаће до недјеље. У Бањалуци ће наступити екипа Горице из Хрватске која није наступила на Златибору, јер је у својим редовима имала неколико играча инфицираних вирусом корона. Прве четири утакмице хрватски тим изгубио је службеним резултатом 0:20, а сада ће дебитовати на регионалној сцени. Послије дугог времена град на Врбасу биће домаћин једног великог такмичења након што је 1978. године играно финале Купа Радивоја Кораћа између Партизана и Босне, 1979. турнир “Вечерњих новости“ на којем су између осталих играли Партизан и ЦСКА те 1980. године и Европског првенства за кошаркашице. Овај турнир представља повратак регионалне кошарке у "Борик", гдје су прије петнаестак година игране утакмице Гудјир лиге. За ову прилику реновиран је паркет који је од сада у новим бојама које су изабрали навијачи на званичној "Фејсбук" страници дворане "Борик".

Директор АБА лиге Милија Војиновић похвалио је организацију и вјерује да ће све протећи у најбољем реду.

- Хвала Борцу и Игокеи која је финансијски помогла реновирање дворане у којој ће бити одржан турнир. Ове сезоне одлучили смо да Друга АБА лига буде играна турнирски. Први је одржан на Златибору, гдје су одиграна четири кола, док ће сада у Бањалуци бити одиграна три. Систем балона виђен је у НБА лиги, Шпанији... Организација оваквог турнира је изузетно скупа и сигурно је да екипе имају изванредне услове за смјештај, тренинг и одигравање утакмица, тако да још једно велико хвала организатору. Надамо се да ће бити као на Златибору, гдје је виђена добра кошарка - изјавио је Војиновић.

Предсједник Борца Милан Ђајић истакао је да је све спремно за одигравање 21 утакмице током седам дана.

- Посљедње три-четири године вриједно смо радили да наш град добије овакво такмичење. Хвала руководству регионалног такмичења које нам је указало повјерење да организујемо једну овакву манифестацију и заиста је велика штета што нема гледалаца из добро знаних разлога јер би онда то био велики спектакл. Надамо се празницима спорта у нашем граду наредних дана. Током те поменуте три-четири године остварили смо контакте и сарадњу са много клубова, а један од њих је и Игокеа, која се потрудила да Борац буде у друштву најбољих екипа региона. Вјерујем да ћемо оправдати очекивања као домаћини, Бањалука је увијек била добар домаћин и надамо се да ће и сада бити тако - нагласио је Ђајић.

Директор Борца Тибор Флорјан захвалио је руководству АБА лиге што је додијелио организацију турнира бањалучком клубу те рекао да је све припремљено у кратком року те да очекује да ће бити једнако добро као на Златибору, а ако не и боље. Он се осврнуо на стање у екипи која је остала без Таваријуса Шајна, док је као замјена стигао Хејден Леско, који ће дебитовати на сутрашњем мечу са Сутјеском.

- Довели смо Лескоа као замјену за повријеђеног Шајна, којем је оперисана Ахилова тетива те се надамо да ће бити достојна замјена. Оно што нас радује је повратак Драшка Кнежевића у тренинг и на прошлом мечу Лиге БиХ уписао је прве минуте. Сигурно ће бити у ростеру, а тренер ће одредити колико ће добити времена у игри. Не смијемо дозволити да обнови повреду као прошли пут, када смо мало пожурили са његовим повратком терен. Најбитније је да не обнови повреду, а колико год нам помогне, биће одлично - рекао је Флорјан.

Распоред

Понедјељак: Широки - Подгорица (13), Ловћен 1947 - Младост Земун (17), Работнички - Спарс (21).

Уторак: Борац - Сутјеска (13), Студентски центар - Горица (17), Хелиос - МЗТ (21).

Сриједа: Слобода - Златибор (13), Спарс - Ловћен 1947 (17), Подгорица - Младост Земун (21).

Четвртак: Горица - Работнички (13), Широки - Борац (17), Сутјеска - Хелиос (21).

Петак: МЗТ - Слобода (13), Златибор - Студентски центар (17), Младост - Спарс (21).

Субота: Хелиос - Широки (13), Борац - Подгорица (17), Ловћен 1947 - Горица (21).

Недјеља: Работнички - Златибор (13), Слобода - Сутјеска (17), Студентски центар - МЗТ (21).