latinica  ћирилица
17/01/2021 |  13:06 | Аутор: Вечерње новости

"Коридор 92" премијерно на РТС 20. јануара

Документарни филм "Коридор 92", ауторке Слађане Зарић, први пут је приказан на Дан Републике Српске, 9. јануара на РТРС, а премијера у Србији биће у сриједу, 20. јануара, од 21 час, на Првом програму РТС.
Документарно-играни филм "Коридор 92" - Фото: СРНА
Документарно-играни филм "Коридор 92"Фото: СРНА

Велика операција Војске Републике Српске "Коридор", за становништво источне и западне Крајине значила је живот. Пробијање "пута живота", како је 1992. симболично назван коридор кроз Посавину, омогућило је поново успостављање снабдијевања храном, струјом, доставу лијекова... Због недостатака кисеоника у бањалучком породилишту током маја и јуна 1992. године, умрло је 12 беба.

- Њима је одузето право на живот. Разговарала сам с мајкама те дјеце којој је ускраћена шанса да остану жива. Укупно 40.000 војника кренуло је у акцију пробоја, односно спајања двају дијелова Републике Српске и повезивања са Србијом - истакла је Слађана Зарић, која је ауторка и "Ратних прича са Кошара" и "Ратних прича са Паштрика".

Филм "Коридор 92", који је настао у копродукцији РТС, РТРС и Војнофилмског центра Застава филм, заснован је на свједочењима учесника, а снимљене су исповијести скоро 80 бораца с Коридора.

- Доминантан је био морал који су борци имали, сви описују да се одлазило одлучно, иако су знали да се многи неће вратити. На примјер, од пуног камиона бораца, само тројица су преживјела рат - истакла је ауторка.

Документарни филм се бави и страдањима српског становништва прије почетка акције Војске Републике Српске и то у хрватским логорима у Посавини, гдје је било заробљено око 2.800 Срба, међу којима и 106 д.еце. Играни дио реконструише кључне догађаје почевши од 3. марта, када су снаге хрватске војске ушле на простор БиХ, преко спајања јединица два корпуса, као и борби за Модричу, Оџак и Дервенту, све од 7. октобра и ослобођења Брода.

Судбине бораца оживели су бројни глумци из Републике Српске и Србије: Вук Костић, Слободан Перишић, Александар Стојковић, Златан Видовић, Љубиша Савановић, Стојша Ољачић, Синиша Вучићевић, Слободан Перишић, Жељко Еркић, Горан Јокић, Јово Максић, Мира Ђурђевић, Миљка Брђанин, Зоран Станишић, Гаврило Јовановић...

- Ти ликови су у данашњем свијету полумитска бића. Командант Триво Вујић је модерни јунак, који је дао лични примјер неустрашивости, водећи и храбрећи своје момке. Овим филмом ћемо испричати причу и о Обилићу 20. вијека. Не постоје мале приче о племенитости, то су велике приче о јунаштву - нагласио је Вук Костић.