latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:36 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Очувати привредне активности и радна мјеста

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић поручио је да ће Влада и ресорно министарство наставити и ове године спровођење мјера са циљем да се очувају привредне активности и радна мјеста у Српској.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Према његовим ријечима, Влада Српске и ресорно министарство су од самог почетка пандемије вируса корона заузели став да треба очувати радна мјеста и максимално помоћи домаћој привреди да би остала што здравија.

- Охрабрујући је податак да, према одређеним показатељима, постоји благи позитиван помак у смислу опоравка економије - навео је Петричевић у интервјуу Срни.

Носилац економског развоја сваке земље па тако и Српске је, према ријечима министра, прерађивачка индустрија у којој је запослено око 57.000 радника, а чак 85 одсто извоза управо је из те гране индустрије.

Петричевић је нагласио да је циљ бројних мјера, које су доносили Влада Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, био да се помогне прерађивачкој индустрији.

- Све је било усаглашено са њиховим представницима, Унијом удружења послодаваца, Привредном комором с циљем да сачинимо мјере које ће дати ефекат, којима ће привредници бити задовољни и којима ће се одржати ниво производње и пословања које је ситуација налагала - истакао је Петричевић.

Он се нада да ће са социјалним партнерима бити настављене активности и у наредном периоду, који би требало да буде период опоравка, односно економског раста.

Указао је на важност да су сачувани привредни капацитети и радна снага, а развојем тих привредних субјеката, како је објаснио, подигли би њихову придуктивност на виши ниво и што спремније дочекали период послије завршетка пандемије вируса корона и изазове који предстоје.

Ресорно министарство је у комуникацији са привредом одлучило да подржи и привредне субјекте из прерађивачке индустрије који су и у години пандемије и тешког пословања одлучили да набаве нову или знатно новију опрему.

Петричевић је навео да су тиме, прије свега, постали конкурентнији, ефикаснији, повољнији, односно оно што је привреда тражила.

- Недавно смо потписали уговоре са привредницима, а средства од два милиона КМ су била обезбијеђена из Компензационог фонда. Пласирана су у два програма - први је подразумијевао мале привредне субјекте који запошљавају од пет до 50 радника, а други програм за веће привредне субјекте - рекао је Петричевић.

Он је додао да је у првом програму обухваћено 45 привредних субјеката, а у другом 49 субјеката.

Што се тиче подстицаја за набавку нових технологија, Петричевић је подсјетио да је лани исплаћено два милиона КМ, а у овој години биће настављен континуитет подршке привреди у реализацији инвестиционих пројеката тако да је у буџету министарства предвиђено четири милиона КМ.

- Трудићемо се да јавни позив спроведемо у првом кварталу - нагласио је Петричевић.

Он је истакао да без мјера Владе Српске и Републичког штаба не би било позитивних ефеката, те навео податак да је послије 10 мјесеци од почетка пандемије задржан број радника у Српској и да их је, према званичним показатељима Завода за запошљавање, чак 2.500 више у односу на почетак пандемије.

Петричевић је навео да је привреда Српске показала виталност у кризном периоду, у шта се, увјерио након посјете већем броју привредних друштава, те указао да се велики број фирми преоријентисао на онлајн пословање због чега је битна и сама платформа дигитализације, која је најављивана и треба је наставити.

С друге стране, додао је Пертричевић, флексибилност, знање менаџмента појединих привредних друштава утицало је да су се брзо трансформисала и да су се уз мале корекције преоријентисала на другу производњу која је тада била актуелна и на неки начин обезбјеђивала нова тржишта.

- По покретању привредне активности почетком љета, када су "откочене" ригорозне мјере, дошло је до одређеног благог опоравка привреде. Постојећи уговори су обновљени, а с друге стране дошло је и до отварања нових тржишта - навео је Петричевић.

Петричевић је подсјетио да је без обзира на околности цијеле прошле године у Српској забиљежен раст просјечне нето плате, а у другој половини године први пут је она била већа него у у Федерацији БиХ и тај тренд задржан до краја године.

- Према подацима за новембар, просјечна нето плата у Српској је износила 969 КМ за шта је сигурно заслужан Закон о подстицајима у привреди Српске и то ћемо наставити и у овој години - рекао је Петричевић.

По основу Закона о подстицајима у привреди Српске у 2020. години је исплаћено је око осам милиона КМ, а први обрачунски период је обухватао 455 привредних субјеката са око 13.000 радника, док је у другом, каже министар, било 505 привредних субјеката којим је обухваћено 20.500 радника.

Када је ријеч о Закону о подстицајима у привреди Српске, навео је Петричевић, за те намјене је у буџету Министарства предвиђено је минимум пет милиона КМ, јер се из обрачунског у обрачунски период повећава број привредних субјеката и обухват радника којима се повећавају плате.