latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:04 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Зворник: За Часни крст пливају само три учесника због вируса корона

На пливању за Часни крст на Зворничком језеру на Богојављење, 19. јануара, због тренутне епидемиолошке ситуације учествоваће само три пливача, рекао је зворнички свештеник Раде Тешић.
Зворник -Пливање за Часни крст (архив) - Фото: СРНА
Зворник -Пливање за Часни крст (архив)Фото: СРНА

- Нисмо жељели да прекидамо десетогодишњу традицију пливања за Часни крст па смо у сарадњи са здравственим радницима договорили да на пливању за богојављенски крст учествују само три пливача - објаснио је Тешић.

Тешић је рекао да ће 19. јануара на Богојављење у јутарњим часовима у Цркви Светог Архиђакона Стефана у насељу Свети Стефан бити служена света литургија, а у 12.00 часова ће на плацу Рафтинг клуба на Зворничком језеру бити благосиљани пливачи, послије чега ће усплиједити пливање.

Учеснике пливања за Часни крст ће и ове године прегледати доктор који ће на основу увида у њихово здравствено стање одобрити да ли могу да учествују.

Он је навео да ове, за разлику од претходних година, неће бити позивани благочествени хришћани да у већем броју узму учешће у овом молитвеном сабрању и витешком надметању.

Тешић је изразио наду да ће наредне године ситуација са пандемијом вируса корона бити прошлост и да ће се моћи под нормалним условима организовати пливање за Часни крст, са много већим бројем пливача.

Организатори пливања за Часни крст су Српска православна црквена општина Свети Стефан и Рафтинг клуба Еко Дрина.

Прошле године је за Часни крст пливало 36 учесника из Власенице, Шековића, Милића, Бијељине, Сокоца и Зворника, а први је стигао Синиша Мишић из Милића.