latinica  ћирилица
16/01/2021 |  11:07 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Живковић - Рајилић: Недопустиво што још нико није одговарао за злочине у Скеланима

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић - Рајилић изјавила је данас Срни да је недопустиво што још нико није одговарао за свирепа убиства 305 Срба на подручју Скелана, што јасно говори да правосуђе на нивоу БиХ функционише селективно у процесуирању ратних злочина.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Да ли је могуће да послије 28 година нико није одговарао за свирепе злочине у Скеланима. Изгледа да правосуђе БиХ само признаје бошњачке жртве, док их српске не интересују - рекла је Рајилићева.

Рајилићева је навела да, упркос свему, српске жртве не смију бити заборављене.

Рајилићева је изразила наду да ће доћи вријеме када ће за свирепе злочине одговарати они који су их починили, као и њихови налогодавци.

Код централног споменика за 305 погинулих српских цивила и војника у Скеланима, код Сребренице, данас ће бити служен парастос и одата почаст убијеним Србима из овог мјеста и сусједних села, од којих је 69 настрадало на тај дан прије 28 година.

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.

Муслиманске јединице упале су у села прије сванућа, убијале и клале цивиле на спавању у њиховим кућама, пљачкајући и уништавајући све што су стигле, чиме су наставиле етничко чишћење у Подрињу, започето још у априлу и мају 1992. године нападима на српска села Студенац, Гниона, Осредак, Вијогор, а онда и на братуначка села Загони, Магашићи, Ранча...

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце.