latinica  ћирилица
15/01/2021 |  21:26 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Српски привредници и Град Београд наставиће да помажу Банији

У Привредној комори Србије данас је одржан састанак са представницима највећих индустријских и грађевинских фирми на којем је било ријечи о начинима помоћи Србима у Хрватској у подручјима погођеним земљотресима и указано је да ће се акција наставити.
Петриња након земљотреса - Фото: Тwitter
Петриња након земљотресаФото: Тwitter

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије захвалио је Граду Београду и Привредној комори Србије за помоћ и подршку коју су до сада пружили и указао да је у овом тренутку најпотребније помоћи људима који су остали без куће.

Он је навео да су у селима поред Глине и Петриње скоро све куће оштећене и порушене, а осим угрожених домова, посебно у мјесту Мајске Пољане, угрожени су и храмови Српске православне цркве, објављено је на сајту Града Београда.

Митрополит Порфирије је додао да су људи и узнемирени јер постоји велики страх од земљотреса, који не престају.

- У сарадњи са Српским народним вијећем и другим институцијама у Хрватској организовали смо се и покушавамо да стигнемо до сваке породице. Сада је реч о првој помоћи, а тек предстоји, када се тло смири, да се покуша са изградњом и обновом кућа - рекао је владика Порфирије.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић указао је да је Град Београд два дана након земљотреса, односно 31. децембра 2020. године године на рачун Митрополије загребачко-љубљанске уплатио 100.000 евра, а да је неколико београдских компанија на иницијативу Града у међувремену обезбједило још 100.000 евра.

- За целокупну суму купљене су мобилне куће које се допремају сукцесивно у Глину и Петрињу. То је прва помоћ људима који тамо живе, који су остали без крова над главом и који су до тада били у аутомобилима, јер нису имали где да се сакрију по хладном времену - рекао је Весић и изразио наду да ће, без обзира на тешко вријеме за економију и привреду, помоћ бити настављена.

Према његовим ријечима, сваки динар је значајан и свако треба да помогне колико може како би угроженима био обезбијеђен принудни смјештај, а потом и помогла обнова кућа.

- То су повратничке куће, у веома лошем стању, а људи неће имати где да живе и неће моћи да остану тамо ако им не помогнемо - додао је Весић.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је истакао су се ујединили приватни сектор, добро организована администрација Града Београда и СПЦ која на терену заиста зна гдје и коме је помоћ најпотребнија.

- Сада смо окупили компаније да наставимо са акцијом и да видимо шта још ту можемо да урадимо заједно, да помогнемо људима који тешко да могу да преживе у оваквим условима - рекао је Чадеж.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.