latinica  ћирилица
15/01/2021 |  18:47 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Бањалука: Покушај отимања надлежности Скупштине или запошљавање по закону? (ВИДЕО)

Покушај отимања надлежности градске Скупштине и подређивања законодавне извршној власти, кршење закона... - овако одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а у бањалучкој Скупштини оцјењују најављену систематизацију, коју је предложио градоначелник Драшко Станивуковић. Тврде да је у Градској управи запослио 13 нових радника, под изговором повећаног обима посла, а како кажу, раније је говорио о прекобројним. Станивуковић сматра да се све ради по правилницима и закону.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Док градоначелник Бањалуке тврди да је најављена систематизација радних мјеста урађена по закону, са тим нису сагласни одборници скупштинске већине. Сматрају да својим приједлогом крши Закон о локалној управи, те Закон о државним службеницима и намјештеницима.

Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а каже да Станивуковић покушава стручну службу Скупштине града да стави под контролу свог кабинета.

- Покушавају се одузети надлежности Скупштине града - тврди Топић.

Младен Илић, предсједник Скупштине града, истиче да су јасно дефинисане обавезе градоначелника и обавезе Скупштине. те да је ова ситуација апсурдна.

Станивуковић подсјећа да он предлаже систематизацију и да ништа није учинио мимо закона и правилника, који су донесени прије његовог мандата, осим што је смањио број одјељења са дванаест на седам. Предложио је и имена начелника.

Скупштинска већина каже да није против редуковања одјељења, већ да градоначелник присваја ингеренције које му не припадају.

Невен Станић, одборник Уједињене Српске тврди да је систематизација радних мјеста груб покушај кршења извршне и законодавне власти.

Недопустиво је, кажу у скупштинској већини, да, примјера ради, стручној служби по новој систематизацији буде надређен шеф кабинета градоначелника.

- Дошли смо у чудну ситуацију јер градоначелник жели да преузме управљање Скупштином града - тврди Игор Шукало, в.д. секретара Скупштине града.

Станивуковића подсјећају да је раније говорио о 200 прекобројних у Градској управи, а запослио је нове раднике.

Топић позива Станивуковића да објави којих је то 13 радника новозапослено. Такође, тражи да се објаве имена људи који управљају одјељењима умјесто смијењених начелника, додајући да ће о свему овоме обавијестити надлежну инспекцију.

Станивуковић одговара да он као градоначелник има прав да бира свој кабинет.

Скупштинска већина позива Станивуковића да повуче најављену систематизацију како би Град могао да функционише, јер је они неће подржати. Због сумњи у нерегуларности кажу да ће о свему обавијестити инспекцију.