latinica  ћирилица
15/01/2021 |  17:50 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Акција спашавања кинеских држављана срећно окончана

Ватрогасци и полиција евакуисали су двоје кинеских туриста који су се, на путу за Сарајево, изгубили у Заклопачи, гдје их је одвела навигација.
Власеница - спашавање кинеских држављана - Фото: СРНА
Власеница - спашавање кинеских држављанаФото: СРНА

Дежурни ватрогасац Мирко Ђурић рекао је Срни да је синоћ у 19.30 часова добио телефонски позив у Ватрогасном дому, да је чуо жену која "на лошем енглеском дозива у помоћ", те да је схватио да је ријеч о двоје кинеских држављана у невољи и да је од тог тренутка па до поноћи трајала акција спашавања.

- Кинези су се запутили у Сарајево, навигација их је одвела у погрешном смјеру, па су на путу остали заглављени у сњежном наносу. Тражио сам координате и тако је кренула акција спашавања - додао је Ђурић.

Он је испричао да је са колегом Миливојем Максимовићем одмах кренуо по координатама да спасу људе, те да су након одређеног времена обавијештени да су полицајци Бранислав Станић и Миленко Ковачевић већ на терену, у потрази за залуталим туристима према старом путу ка Хан Пијеску и да их, користећи свјетлосну и звучну сигнализацију, покушавају лоцирати.

Према његовим ријечима, акција спашавања била је изузетно тешка, а за кинеске држављане напорна јер су били заглављени у ауту дуже од пет часова.

- С обзиром на то да их је навигација навела да погрешно скрену у Заклопачи, они су кренули у правцу хидроелектране, али су скренули десно крај гробља и цркве и остали у сњежном наносу, у заоеоку Нерићи - додао је он.

Залутали кинески држављани помоћ нису могли потражити одмах јер на тој локацији није било мреже.

- Када смо их пронашли били су промрзли и мокри, а гориво им је било при крају, па нису могли ни да се грију у аутомобилу. Да су ту остали још сат-два, ова прича сигурно не би имала срећан крај - каже Ђурић.

Он је додао да су након спасавања залутале туристе одвезли у власенички Ватрогасни дом, гдје су се окријепили и угријали, а понудили су им и да преспавају.

- Али, рекли су да би то било превише, да смо много учинили за њих, без обзира што сам им ја објаснио да је то наш посао. Срећни и насмијани наставили су свој пут ка Сарајеву, гдје су жељели да стигну прије полицијског часа - испричао је Ђурић.

Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар изјавио је Срни да је припадницима Полицијске станице Власеница синоћ у 18.15 часова пријављено да су се двоје кинеских држављана, управљајући путничким возилом изгубили на подручју Власенице.

Бобар је додао да су по пријави одмах поступили припадници Полицијске станице Власеница који су са ватрогасцима пронашли двоје кинеских држављана.

- Они су евакуисани, нису били повријеђени, а аутомобил је враћен на локални пут - навео је Бобар.

Он је напоменуо да су полицијски службеници показали висок степен професионализма и спремност да пруже помоћ свим грађанима у било којој ситуацији, и да имају одличну сарадњу са припадницима Ватрогасне јединице.