latinica  ћирилица
15/01/2021 |  17:44 | Аутор: СРНА

Српски интелектуалци траже оставку предсједника САНУ Владимира Костића

Политиколог Александар Павић рекао је да је потписао отворено писмо у којем група српских интелектуалаца тражи оставку предсједника Српске академија наука и уметности /САНУ/ Владимира Костића, који константно злоупотребљава функцију и по питању Косова и Метохије наступа супротно Уставу Србије и Резолуцији 1244.
Владимир Костић (Фото: Н1) -
Владимир Костић (Фото: Н1)

Он је изјавио за Срну да Костић упорно шири дефетизам у српској јавности, а нема право да то уради.

- Костић апсолутно не говори истину када каже да је то његово приватно мишљење. Он, када год јавно наступа, наступа као предсједник САНУ и ако жели да наступа као приватно лице - нека више не буде предсједник САНУ, а поготово ако се изјашњава о нечему што је у вези са Уставом Србије и државном политиком - поручио је Павић.

Према његовим ријечима, Костић добро зна шта ради.

- Он представља себе као жртву, а уствари су жртве Срби са Косова и Метохије које такве изјаве могу само да обесхрабре да остану тамо где су и помаже нашим непријатељима, онима који су покушали да нам отму Косово и Метохију, а покушавају и дан-данас. Тако да он апсолутно злоупотребљава своју позицију - поновио је Павић.

Павић је оцијенио да Костић најновијом изјавом о Космету, уствари, афирмише свој познат став из 2015. године да треба "да се достојанствено повучемо са Косова и Метохије", истичући да је увјерен да овога пута неће одустати од захтјева за Костићевом оставком.

 -То је сасвим оправдано и треба да поднесе оставку, па нека се прикључи Соњи Бисерко и њеној невладиној организацији /НВО/ или некој другој Сорошевој НВО и нека онда лепо буде са својим истомишљеницима и онда заговара отцепљење такозваног Косова од Србије - рекао је Павић.

Он је нагласио да сама чињеница да ће сутра испред САНУ бити организован протест, на којем ће бити поновљен захтјев за Костићеву оставку, само по себи треба да буде знак колико је предсједник САНУ прекардашио и прешао све црвене линије.

- Иницијативу за упућивање отвореног писма САНУ и за организовање протеста покренуло је неколико људи и мејлом то послали људима за које се зна да су национално опредијељени и познати у јавности. То је тек почетак. И 2015. године, када је Костић дао своју оргиналну изјаву о Космету, било је реакција, али овај пут је много жешће јер се види да он упорно наставља на том путу, што значи да мора дати оставку - каже Павић.

Група од 93 интелектуалца упутила је данас отворено писмо САНУ којим захтијевају да предсједник ове институције Владимир Костић поднесе оставку због изјава о Косову и Метохији.

Међу потписницима су бројни интелектуалци и познате личности из Србије и региона, међу којим академик Предраг Пипер, историчари Салих Селимовић и Радован Калабић, социолог Слободан Антонић, професор безбједности Предраг Ћеранић.