latinica  ћирилица
15/01/2021 |  17:12 ⇒ 20:23 | Аутор: sputniknews.com

Упитно одржавање Олимпијских игара у Токију?

Олимпијске игре би могле поново да буду одложене, уколико се ситуација са вирусом корона у Јапану не нормализује у најскоријем периоду.
Олимпијске игре у Токију - Фото: илустрација
Олимпијске игре у ТокијуФото: илустрација

Недавна анкета спроведена међу држављанима Земље излазећег сунца указала је на то да су они већински против одржавања Игара ове године.

Разлог томе је експлозија епидемије у посљедњих неколико недјеља, али и неизвјесност у вези са мјерама које би требало да буду усвојене како би се највећа спортска смотра одржала на најбољи начин.

- Радимо све што можемо како бисмо се припремили за Игре, али је све могуће - рекао је министар у Влади Јапана Таро Коно.

Он је истакао и да се нада да ће све бити у реду, али...

- Олимпијски комитет ће морати да размишља о плану Б, чак и о плану Ц. Ситуација није лака - додао је Коно.

Да ситуација није лака свједочи и ванредно стање које је уведено у дијеловима Јапана пошто се погоршава стање са епидемијом.

У вези са Играма огласио се и премијер Јошихиде Суга, који је истакао да би Олимпијске игре донијеле значајну финансијску добит држави, али је додао и да ће коначну одлуку донијети удоговору са Међународним олимпијским комитетом.

Претходних дана је вођена и дебата о томе да ли ће бити неопходно обавезно вакцинисање спортиста, тим поводом се огласио Олимпијски комитет Њемачке који је саопштио да ће одлуку о томе оставити спортистима, а из Олимпијског комитета Србије је за Спутњик спорт речено да ће ускоро то бити тема састанка са надлежним здравственим органима Србије.