latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:12 ⇒ 19:33 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србију сутра стиже кинеска вакцина

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да би сутра у Србију требало да стигне први контигент кинеских вакцина против вируса корона.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Према његовим ријечима, могуће је да већ у недјељу или понедјељак почне вакцинација грађана који су изразили интересовање за вакцинисање кинеском вакцином.

- Сутра би требало да стигне контигент кинеске вакцине, након чега ће бити испитано да ли она испуњава све законске норме Републике Србије и ако вакцина буде прешла све те прагове и буде одобрена, моћи ћемо да почнемо са вакцинацијом грађана који су се изјаснили да желе да се вакцинишу том вакцином - рекао је Гојковић на конференцији за новинаре Кризног штаба Србије.

Он је истакао да је велики успјех Србије то што су набављене три различите вакцине. Како је навео, ово је тек почетак вакцинације и истакао да се и даље очекују озбиљни задаци како не би дошло до пропуста.

Гојковић је рекао да је Фајзерова вакцина добила трајну дозволу, а то се очекује и за руску и кинеску вакцину. Он је додао да ће произвођачи кинеске и руске вакцине обезбиједити већу количину вакцина у првој испоруци и да не би требало да буде проблема са количином за ревакцинацију.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да није реално очекивати попуштање мјера у Србији с обзиром на нови сој вируса корона у Европи и почетак рада школа.

Кон је подсјетио да ће школе почети да раде нормално у оквиру програма какав је био припремљен у децембру.

- Нема видљивог разлога зашто би се оклијевало и одлагао почетак - истакао је он.

Кон је рекао да ће, међутим, почетак рада школа довести до повећања акутних респираторних инфекција и да не би требало да никога изненади ако се појави грип.

Што се новог соја вируса тиче, каже, да је тешко вјеровати ако се шири по Европи да неће доћи и код нас.

- То није немогуће. Ми јесмо у силаску. Имамо вакцину и јесмо у бољој ситуацији у односу на неке европске земље - додао је он.