latinica  ћирилица
15/01/2021 |  15:12 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Суђење директору ОБА: Инспектору ускраћен увид у предмете

Главни инспектор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Дамир Беванда рекао је данас на рочишту директору те агенције Осману Мехмедагићу и руководиоцу Мухамеду Пекићу да се у ОБА дешавало да није могуће обавити увид у одређене предмете и документе, док је замјеник директора Агенције Трифко Буха истакао да се пријаве против директора третирају као удар на државу.

- Било је случајева да нам је онемогућен увид и у пријаве које су послате против ове агенције или притужбе запослених у ОБА на рад у овој институцији - рекао је Беванда који је појаснио да му је у опису посла да врши надзор над радом ове службе, од најнижег до највишег службеника, међу којима је и директор Мехмедагић.

На питање тужиоца Олега Чавке да ли ОБА може оснивати и имати свој властити медиј, Беванда је рекао да то не би смјела имати и да не зна да ли Агенција има свој медиј.

На питања шта се дешава са подацима који нису од интереса за службу, Беванда је рекао да се такви подаци морају уништити.

Беванда је истакао да службено није упознат о операцији изузимања видео-снимка из "БХ Поште" и да је као трећи човјек ОБА о томе сазнао из медија.

Беванда је на питање тужиоце Олега Чавке да ли могу грађани подносити пријаве Агенцији, рекао да то могу чинити и да се пријава може поднијети директно директору ОБА или Суду БиХ.

- Пракса је да се и мени пошаље. Има ту и инсајдерских пријава - рекао је Беванда.

На питање да ли је било случајева да неко од запослених из ОБА пошаље пријаву против руководиоца Агенције, Беванда је потврдио да је било и таквих случајева.

Чавка га је затим упитао да ли је било пријава везаних за неправилности и да ли тада директор има право да главном инспектору ускрати увид у службена документа, на шта је Беванда одговорио да се то не би требало дешавати.

- Ми морамо утврдити чињенично стање - рекао је Беванда и додао да то у пракси баш и не функционише.

Он је навео да се дешавало да се не може обавити увид у одређене предмете и документе.

- У једном предмету од генералног директора /Османа Мехмедагића/, у другом од руководиоца - открио је Беванда.

Свједок је на питање како се обезбјеђује писани траг, када се изда усмена наредба о поступању, одговорио да тај траг мора бити евидентиран као службена забиљешка.

На питање тужиоца шта ако је незаконита наредба, свједок је истакао да радник мора изразити дилему, тражити писмени траг и о томе обавијестити надлежну особу.

Овај свједок је на питање да ли ОБА има овлаштења да достави медијима информације до којих је дошла служба и носе ознаку тајности, рекао да закон о ОБА предвиђа да ова агенције једном годишње само достави извјештај о раду и ништа друго.

Замјеник директора ОБА Трифко Буха рекао је да се свака пријава против генералног директора ОБА третира као удар на темеље државе и да се провјеравало ко је поднио пријаву.

Он је рекао да је дао сагласност да се из предузећа "БХ Поште" изузме видео-материјал који је тражио директор ОБА.

- Речено ми је да се ради о пријави и да се напада директор и руководство ОБА, да су то пријаве незадовољних радника ОБА који су их потписали и у томе нисам видио ништа спорно да дам сагласност за изузимање видео-снимка - рекао је Буха и истакао да се "против ове агенције води хибридни рат", због чега је обавијештен, како је рекао, и Суд БиХ.

Чавка је свједока Амину Охрановић најавио ријечима - "То је та дјевојка која је пријетња по националну безбједност БиХ".

Она је свједочила на околности како је дошло до тога да се она појави на снимку са надзорних камера у пословници "БХ Поште".

- Моја најбоља другарица, Мирела Бубало, са којом сам била нераздвојна четри године ме замолила да предам тих седам коверата. Рекла ми је као да наводно њу прате и да не би било добро да их она однесе. Рекла ми је да се ради о неким пријавама, али нисам знала против кога су нити њихов садржај. То ме није ни интересовало - рекла је Охрановићева.

Она је истакла да је била узнемирена након што су се снимци из "Поште" на којима је била она појавили у јавности, те да јој је пријатељица Бубало рекла да не брине, те да није имала директне контакте са Аљошом Чампаром него преко ње и да јој је и он рекао да не брине.

Директор Директората за оперативне послове Сакиб Вуковић потврдио је да су одузети снимици имали ознаку тајности, али није знао рећи како су завршили у медијима.

Вуковић није одговорио на питање како је оптужени Пекић, ако није био радник контраобавјештајног одјељења, преузео стик из "БХ Поште" и његово свједочење се претворило у непримјерене одговоре тужиоцу Чавки, чија је питања окарактерисао као провокације.

Тужилаштво БиХ терети Мехмедагића и Пекића да су у августу прошле године злоупотријебили службени положај и овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА ради приватних и личних интереса, да би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА коју је Мехмедагић прогласио државном тајном.

Наредно рочиште заказано је за 22. јануар, када би као свједоци требали бити саслушани министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара, Мирела Бубало и Ибрахим Међедовић