latinica  ћирилица
15/01/2021 |  13:49 | Аутор: СРНА

Грин тим: Тврдње да је Черкезовац безбједна локација тенденциозне

Удружење Грин тим из Новог Града оцијенило је као тенденциозне и манипулативне тврдње Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" - да је Черкезовац безбједна локација за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада.
Чланови Удружења "Грин тим" из Новог Града - Фото: СРНА
Чланови Удружења "Грин тим" из Новог ГрадаФото: СРНА

Из овог удружења сматрају да су тврдње како је Черкезовац безбједан за депоновање ниско и средње радиоактивног отпада, без извршених потребних истражних радњи и уважавања релевантних чињеница, а нарочито оних константно занемарених из БиХ, ништа друго до изношење претпоставке.

- Стојимо иза својих ставова, ставова грађана и ставова струке, те подсјећамо надлежне из Хрватске да је покушај смјештања опасног отпада на границу двије земље ствар неодговорности у времену када је одговорност потребнија него икад. Апсурдно је појављивање којекаквих демантија који се заснивају на тенденциозним претпоставкама, провлачећи флоскуле како ће све око радиоактивног отпада радити у складу са највишим стандардима - саопштено је из Удружења Грин тим.

Осим тога, у Грин тиму сматрају да је поређење Загреба и Черкезоваца у контексту потреса и радиоактивног отпада крајње нелогично и демагошко.

- Ниско и средње радиоактивном отпаду из Нуклеарне електране Кршко није мјесто ни у Загребу ни у Черкезовцу, већ на адекватној локацији. Уколико већ причамо о поређењима, легитимно би било поредити остале потенцијалне локације за складиштење радиоактивног отпада са Черкезовцом, односно Трговском гором, те расправљати о тој теми, а не селективно узимати податке и поигравати се са њима - наведено је у саопштењу.

Из Грин тима наглашавају да закључци, у саопштењу из Фонда, да је Черкезовац "безбједан и погодан за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада, те да не постоји опасност за локално становништво како у Хрватској, тако и у БиХ" произилазе само из тога што нису евидентирана оштећења након посљедњих земљотреса.

Из овог удружења наводе да су ти закључци изведени тенденциозно и манипулативно, без спроведених свих потребних процедура које морају укључити и процјену утицаја на животну средину и прибављање свих дозвола.

- У складу са тим, захтијевамо од Фонда за финансирање разградње радиоактивног отпада Нукеларне електране Кршко повлачење ове изјаве и изузимање Трговске горе из свих планова који имају за намјеру депоновање опасних отпада на овој локацији - истакнуто је у саопштењу.

Из Грин тима указују да је крајње вријеме за престанак занемаривања и игнорисања ставова грађана, као и ставова свих нивоа власти у БиХ, а то је - не радиоактивном и другом опасном отпаду на Трговској гори.