latinica  ћирилица
15/01/2021 |  12:00 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Ђерона за Радио Српске: Циљ нам је прво мјесто у групи квалификација за Европско првенство

Селектор рукометне репрезентације Србије, Шпанац Тони Ђерона у екслузивном разговору за Радио Републике Српске говорио је о успјеху Србије у квалификацијама за Европско првенство, добрим и лошим стварима у игри репрезентације, али и о Свјетском првенству за рукометаше, које се одржава у Египту.
Тони Ђерона (Фото: MN PRESS) -
Тони Ђерона (Фото: MN PRESS)

На старту квалификација одлична игра Србије, да ли сте Ви задовољни оним што сте постигли у прве три утакмице?

- Морамо бити задовољни са оним што смо учинили. Два пута смо играли против Француске и освојили три бода иако смо заслужили сва четири, потом смо освојили нова два бода против Грчке. То је несумњиво добар старт за нас - рекао је Ђерона.

Ако се не варам, ви сте након само три одиграна меча близу циља, пласмана на Европско првенство.

- Да близу смо остварења циља, потребна нам је још једна побједа у преостале три утакмице како би се пласирали на Европско првенство. Ипак, наш циљ је прво мјесто у групи, јер ће нам то донијети бољи жријеб на шампионату - истакао је Ђерона.

Као што сте рекли, прве двије утакмице играли сте против олимпијских вицепрвака Француске. У првој утакмици, Србија је побиједила, а у другој одиграла неријешено иако је била ближе побједи. Шта се то промијенило у националном тиму Србије? Претходних година Србија је мечеве против фаворита редовно губила.

- Не могу да говорим о прошлим временима јер нисам био ту. Могу само да говорим о томе како су момци радили од момента када смо се окупили у Пазови. Било им је тешко, у том периоду су били новогодишњи и божићни празници. Због вируса корона нису могли напустити тим, било им је тешко јер нису могли да буду са својим породицама. Ипак, радили су напорно и било ми је забавно радити с њима. Због тога смо награђени јер смо освојили пет бодова у квалификацијама - сматра Ђерона.

Какво је Ваше мишљење било о играчима након тог првог окупљања и да ли се оно промијенило након ове три утакмице?

- Морам да кажем да је тим онакав какав сам и очекивао. То су сјајни играчи. Знао сам да је њихово најјаче оружје игра у одбрани. Против Француске у двије утакмице су примили 24 и 26 голова и 21 гол против Грчке чиме су показали да знају како да се бране што је веома важно. Ако имате добру одбрану лакше је припремити тим за битне ствари које нас очекују у будућности - каже селектор мушке рукометне репрезентације Србије.

Када сте Ви изабрани за селектора и када смо први пут разговарали рекли сте да желите да направите систем. Да ли можемо неке обрисе тог система већ да видимо након ове три утакмице.

- Још не. За систем је потребно вријеме. Не можете створити систем за двије недјеље. Веома је важан начин на који смо радили ове двије недјеље. Ово је почетак али биће нам потребно неколико мјесеци, ја бих рекао и неколико година да будемо на нивоу на којем желимо да будемо. Не само сениорски тим него и млађе категорије - истакао је Ђенова.

Шта се може унаприједити у игри Србије?

- Мислим да морамо да унаприједимо много ствари у нашој игри. Нарочито када је ријеч о нападу и транзицији.То је наш циљ за наредно окупљање. Морамо проналазити боља рјешења у нападу, морамо бити организованији пред противничким голом - рекао је он.

Да се мало осврнемо и на Свјетско првенство које је почело у Египту. Због вируса корона овај шампионат је по много чему специфичан. По Вашем мишљењу, ко су главни фаворити за освајање титуле?

- Мислим да су фаворити Норвешка, Хрватска, Шпанија, Данска по мом мишљењу и Француска је један од фаворита али не смијемо заборавити ни Њемачку и Мађарску. Мислим да ће најпријатније изненађење на првенству бити домаћин, Египат - сматра селектор мушке рукометне репрезентације Србије.

Због чега сматрате да би Египат могао бити најпријатније изненађење?

- Египат има веома јак тим. Противници их не познају довољно. Играју кући и спремају се већ двије-три године за овај шампионат. Дуго су на окупу и додатно су мотивисани и због тога мислим да имају шансу за добар резултат - рекао је  Ђерона.

Да ли је коначно дошло вријеме да нека репрезентација ван Европе освоји титулу свјетског шампиона?

- То ће бити веома тешко али не и немогуће. Ако постоји неко ко то може учинити то је Египат - закључио је Ђерона у ексклузивном разговору за Радио Републике Српске.

Репрезентација Србије сљедећу утакмицу квалификација за Европско првенство игра као гост против Грчке 29. априла 2021. године након чега слиједи двоструки меч са селекцијом Белгије. Да би се репрезентација Србије квалификовала на Европско првенство потребно је да у наредне три утакмице оствари минимално једну побједу.