latinica  ћирилица
15/01/2021 |  11:43 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: За вријеме Трампа нисмо нормализовали односе, а пријети још гори сценарио

До нормализације руско-америчких односа није дошло за вријеме док је предсједник САД био Доналд Трамп, а при Џоу Бајдену постоји ризик од даље деградације ситуације, изјавила је на брифингу портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

Као доказ томе Захарова је навела чињеницу да су САД "уписале" Русију у списак "специјалних непријатеља Америке".

- За вријеме Трампа није дошло ни до какве нормализације. Морамо да констатујемо да за те четири године нисмо успјели да нормализујемо односе, међутим, не кривицом Русије. Истовремено схватамо ризике наставка деградације ситуације -  рекла је она.

Захарова је уједно изразила наду да ће нова администрација САД изабрати пут конструктивне сарадње прије свега када је ријеч о контроли над наоружањем, али и по "другим питањима међународне безбједности".

Затворите затвор Гуантанамо

Званична Москва је изразила наду да ће нова администрација при Џоу Бајдену испунити обећања на која се обавезао Вашингтон и затворити затвор у Гуантанаму, изјавила је Захарова.

Како је рекла, то би уједно подразумевало и да сви затвореници из Гуантанама добију праведно суђење засновано на реалним истрагама умјесто да их држе тајно у притвору, гдје их муче и испитују.

Она је подсјетила да је затвор у Гуантанаму формиран након дешавања 11. септембра 2001. године, а до сада је у њему процесуирано 775 затвореника од којих већина није имало фер суђење.