latinica  ћирилица
15/01/2021 |  09:12 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Прве вакцине крајем јануара, касније и континуирано снабдијевање

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија каже да не постоји препрека да било ко у БиХ набави руску, кинеску или неку другу вакцину која се појави на тржишту и буде одобрена.
Зоран Тегелтија - Фото: klix.ba
Зоран ТегелтијаФото: klix.ba

- БиХ је дио пројекта набавке вакцина, тзв. система Ковакс, под покровитељством Свјетске здравствене организације, и БиХ ће у складу са својом величином добијати вакцине, као и друге земље у том систему. Нама ће бити доступне све вакцине које буду одобрене од СЗО. Сигурно је да ће прве вакцине доћи до краја јануара и то ће, као и у другим земљама, бити мале количине, које су првенствено намијењене здравственим радницима. А онда ћемо доћи у систем континуираног снабдијевања. Као што знате, ентитети већ припремају програм вакцинације и приоритете. Сигуран сам да ће даље у БиХ бити вакцине доступне у роковима, у обиму и врсти вакцина као у свим земљама у ЕУ - истакао је Тегелтија.

Додао је да институције БиХ унапређују сигурност приступа вакцинама.

- Процес набавке, увоза вакцина важи за све вакцине које се одобре на свјетском тржишту и оне које ће одобрити Агенција за лијекове БиХ. Оног тренутка када то буде учињено, све вакцине које прођу провјеру, укључујући руску вакцину, биће омогућено онима који су заинтересовани да увозе те вакцине и да их понуде грађанима БиХ. Према томе, не постоји никаква препрека да било ко набави руску, кинеску или неку другу вакцину, која ће се појавити у међувремену на тржишту. Али, у овом тренутку су доступне само двије врсте вакцина и оне ће се прве појавити на тржишту БиХ. Евидентно је да Министарство здравља Републике Српске ради врло интензивно како би се створила претпоставка за долазак руске вакцине на тржиште БиХ, прије свега на простору Српске. С великом пажњом јавност прати и одобравање кинеске вакцине - навео је Тегелтија у интервјуу за Српскаинфо.

Повезане вијести:

Тегелтија: Надам се да ће парламентарна већина наставити да функционише и да подржава рад СМ

"Аранжмани са ММФ у сваком тренутку могу да буду настављени"