latinica  ћирилица
15/01/2021 |  08:02 | Аутор: СРНА

Отежан и успорен саобраћај

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија отежано и успорено, посебно на путевима у вишим предјелима и преко планинских превоја, јер на коловозима мјестимично има заосталог снијега и леда.
Соколац - "Романијапутеви" - Фото: СРНА
Соколац - "Романијапутеви"Фото: СРНА

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају путне правце Власеница - Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед, Фоча - Гацко преко превоја Чемерно, Сарајево - Рогатица преко Романије, Сарајево - Пале, Мркоњић Град - Милиништа, Тисовац - Кнежево - Угар, Шипово - Ново Село и Кола - Стричићи - Чађавица.

Снијега и леда на коловозима има и на путевима Босански Петровац - Дрвар /Оштрељ/, Кључ - Босански Петровац /Ланиште/, Купрес - Ливно, Ливно - Гламоч -Млиниште и Посушје - Јабланица.

Због ниске јутарње температуре, поледице има и на дионицама у нижим предјелима, посебно преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

Дежурне екипе предузећа за чишћење путева су на терену и чисте и посипају све дионице гдје је то неопходно, наводе из АМС и апелују на возаче да буду опрезни и да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

На путевима на којима се изводе радови, привремена сигнализација регулише саобраћај и њено поштовање је обавезно.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На дионицама путева међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари - међуентитетска линија Лепница и међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због одрона саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица - Подградци - Градишка.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком, а свим учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ због радова обустављен је саобраћај у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на правцима Витез - Травник, Ступари - Живинице, Живинице - Бановићи, Дрвар - Босанско Грахово, Громиљак - Блажуј и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Гранични прелаз Метаљка отворен је у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Од поноћи грађани БиХ могу прелазити у Србију без пи-си-ар /ПЦР/ теста.

За улазак у Црну Гору из БиХ није потребан ПЦР тест.

Отворени су гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.