latinica  ћирилица
14/01/2021 |  21:02 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Вулић: Заштитити интересе и институције Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић изјавила је да најважнији задатак представника Републике Српске на нивоу БиХ мора бити заштита институција и интереса Српске, према којој бошњачка политичка елита константно показује нетрпељивост.

- У Сарајеву морамо с опрезом све посматрати, јер бошњачка политичка елита показује нетрпељивост према нама. Сви који долазе из Републике Српске у Сарајево морају грађанима рећи да је сарајевска политика усмјерена ка централизацији БиХ, што је недопустиво - рекла је Вулићева вечерас за Алтернативну телевизију.

Она је истакла да Република Српска има обрисе државе и да се на нивоу БиХ брани њена граница и институције.

- Нажалост, колеге из ПДП-а и СДС-а не могу да схвате да у парламенту БиХ морају дјеловати просрпски. Њих не занима српско јединство и битно им је да се врате у власт уз договор са СДА - изјавила је Вулићева.

Говорећи о покушају смјене Савјета министара, Вулићева је навела да је знала да неће бити опозван.

- Без обзира колико СДА у нама не види доброг саговорника, ова пратија је веома свјесна да јачег побједника од СНСД-а нема. Постоје приче да се лидери СДА, СДС-а и ПДП-а састају са представницима америчке Амбасаде у БиХ и преговарају о рушењу Савјета министара у мају ове године, али сам сигурна да од тога нема ништа - + каже Вулићева.

Она је нагласила да Савјет министара добро ради, те да је обезбиједио несметан увоз есенцијалне робе у времену пандемије вируса корона.

- Откочен је и пут ка ЕУ и то је урадио садашњи сазив Савјета министара. ЕУ је похвалила многе стратегије које је донио Савјет министар, међу којима је и о процесуирању ратних злочина. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија се одлично бори и ради посао - рекла је Вулићева.

Када је ријеч о мигрантској кризи у БиХ, Вулићева је поновила став институција Републике Српска да мигрантски кампови неће бити формирани у Српској.

Говрећи о одлуци Централне изборне комисије о изборима у Добоју, Вулићева је оцијенила да је ЦИК починио низ прекршаја и не зна да ради посао.

- Међутим, не можемо да дозволимо да грађани Добоја испаштају због ЦИК-а који не зна да ради посао. ЦИК нема никакав доказ против СНСД-а, а поднијела сам кривичну пријаву против чланова ЦИК-а и предсједника ПДП-а и СДС-а, јер је прекршен изборни закон и зато што имамо доказе да је члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина била савјетник Мирка Шаровића, а Јован Калаба - предсједник статутарне комисије ПДП-а. Чланови ЦИК-а из Српске гласају против резултата избора у Сребреници, односно против српског начелника, што није нормално - каже Вулићева.