latinica  ћирилица
14/01/2021 |  20:38 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Еркићевој стижу увредљиве поруке јер је осудила изјаву Станивуковића

Активисткиња за људска права особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић изјавила је Срни да јој од понедјељка, када је на свом Твитер налогу осудила изјаву градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића - "Јесам заузет, али нисам одузет", непрестано стижу увредљиве и погрдне поруке од особа које су стале у његову заштиту.
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija) -
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija)

- Од понедјељка навече појединци узимају ту слободу да ми пишу по друштвеним мрежама све што им пада на памет, тврдећи да нисам објективна. Не желим цитирати ништа од добијених порука, јер нису примјерене јавном простору, а са друге стране толико су острашћене да не могу да им одоговорим нити да се спуштам на ниво на којем се оне износе - рекла је Еркићева која је у понедјељак изјавила да је Станивуковић недавном изјавом "Јесам заузет, али нисам одузет" увриједио особе са инвалидитетом, али и понизио све жене, те да он свој говор примјерен кафанском и колоквијалном окружењу преноси у јавну сферу без свијести о посљедицама.

Еркићева је нагласила да је поражавајуће да ниједна невладина организација, нити званична институција нису стале у одбрану њеног права на став и јавну критику, а најстрашније је да су институције којима је мандат заштита људских права у овом случају потпуно заказале и то не када је већ све ескалирало, већ много раније када је пријављивала сличне ситуације.

- Ово датира још од маја прошле године када сам први пут осудила говор посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића који је у политичком дуелу, обраћајући се члану Предсједништва БиХ Милораду Додику употријебио израз који се доводи у везу искључиво са особама са инвалидитетом и то у законском контексту не чак ни у колоквијалном - навела је Еркићева.

Она је појаснила да је Вукановић више пута омаловажавао у објавама на свом блогу што је пријавила и Етичком одбору Народне скупштине и институцији Омбудсмана заједно са организацијама особа са инвалидитетом.

- Они су тада објавили штуро саопштење како треба да радимо на култури дијалога. Други пут, када сам осудила и пријавила Омбудсману да Станивуковић у предизборној кампањи планира политички иступ са дјецом са потешкоћама у развоју, Вукановић ме поново вријеђао на свом блогу а омбудсмани су сматрали да је то лични став - рекла је Еркићева.

Она је истакла да је добила подршку амбасадора Велике Британије у БиХ Метју Филда који је на Твитеру објавио да је веома узнемирен што она добија непријатељске и погрдне поруке на личној основи.

- Очигледно да човјек сматра да овакве ствари не смију да се дешавају. Забрињавајуће је да ниједна међународна организација није слиједила његов примјер - оцијенила је Еркићева.

Она је навела да је правобранилац особа са инвалидитетом у Хрватској још 2018. године издала двије препоруке које се тичу права на учествовање особа са инвалидитетом у јавном и политичком животу, односно учествовање кроз медијско представљање, у којима се каже да апсолутно није прихватљиво користити погрдну терминологију, те да на друштевним мрежама долази до експанзије таквих појава које треба осудити, односно да сви који обављају јавну функцију морају да имају већи степен одговорности.

- Нажалост, Хрватска је очигледно веома далеко у односу на нас и мене то чини веома тужном. Наша једина институција за заштиту људских права, која формално има такав мандат, а то је институција Омбудсмана не слиједи примјер земаља у окружењу и не поставља љествицу заштите људских права много више, посебно када имамо на уму да је овдје слобода говора схваћена неограничено а не како заиста јесте. Слобода говора јесте право, али све док не угрожава право друге особе и других група на било који начин - нагласила је Еркићева.

Она је рекла да јој дегутантно да говори о свему овоме, али је веома важно да јавност зна шта јој се дешава и са чим се сусреће, те подсјетила да је један од њених колега тражио јавно извињење Станивуковића због своје изјаве, али да оно до данас није стигло.