latinica  ћирилица
14/01/2021 |  19:17 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Снијег и ниске температуре обрадовали ратаре и воћаре (ВИДЕО)

Снијег и ниске температуре обрадовали су и ратаре и воћаре. Сњежни покривач при ниским температурама служи као добар изолатор озимим усјевима, а његовим топљењем повећаће се залиха влаге у земљишту. Температурни минус погодује и воћарима, прије свега како би се смањио број инсеката који су због промјене климе претходних година правили велике проблеме на воћу.
Озими усјеви под снијегом - Фото: РТРС
Озими усјеви под снијегомФото: РТРС

Пшеница и јечам налазе се у добром стању и у фазама које се разликују зависно од рока када је обављена сјетва. Према тренутним, ниским температурама усјеви се налазе у фази мировања и то је период који им одговара како би прошли нормалне фазе каљења и јаровизације.

- То  је јако битна фаза која ће итекако помоћи културама. Пшеница може да поднесе  ниске температуре и до ће ове ниске температуре и до – 15 степени. Снијег ће осим тога очистити инсекте и поправити земљишну влагу - истиче Никола Алексић, пољопривредник из Голог Брда.

Снијежни покривач послужиће као добар изолатор и заштитити усјеве од ниских температура али и обезбиједити и довољно влаге. Температуре испод нуле допринијеће и смањењу глодара чија је најезда забиљежена током јесени.

Температуре карактеристичне за мјесец јануар обрадовале су и воћаре.

- Воћаре је обрадовао снијег, ниже температуре и воћу требају у овом периоду. У овој нашој континенталној клими ми очекујемо зиму и да имамо што више хладних сати како би се воће спремило за прољеће и како би изнијело род што боље - каже воћар Чедо Радовановић.

Воћари су претходно лијепо вријеме искористили за радове у воћњацима. Обавили су орезивање, а након тога плаво прскање са бакарним препаратима и исхрана воћа која је предвиђена у јесењим и зимским данима.

- Сада прије кретања вегетације у фебруару мјесецу када температуре не падају испод пет степени може се спроводити прскање углавном бакарним препаратима и минералним уљима како би се уништили инсекти. Може се чак додавати и неки инсектицид - каже инжењер заштите биља Гордана Гајић.

Стручњаци упозоравају повртаре који су кренули у производњу расада да, ако у расадницима немају гријање, поведу рачуна да им расад при ниским темерстурама не измрзне јер такав слабије напредује и даје слабије приносе.