latinica  ћирилица
14/01/2021 |  18:59 ⇒ 15/01/2021 | 07:53 | Аутор: РТРС

Сњежне падавине донијеле потешкоће за возаче, а радост за најмлађе (ФОТО/ВИДЕО)

Сњежне падавине у Републици Српској прво су захватиле Посавину и Семберију, а затим и бањалучку регију. Дежурне екипе зимских служби, на терену су од јутрос и сви путеви сада су проходни. Из Ауто-мото савеза Српске возаче упозоравају на опрез и да вожњу, због угаженог снијега и поледице, прилагоде условима на путу.
Бањалука под снијегом - Фото: РТРС
Бањалука под снијегомФото: РТРС

Пао је први већи снијег у Бањалуци. За непуна три сата, у овој регији, пало је између пет и 16 центиметара новог снијега. Надлежне службе радиле су на проходности градских улица, тргова, тротоара...

У пет градских подручја која покривају екипе бањалучке "Чистоће", на терену је било 35 запослених и више од 40 возних јединица.

Чишћење улица Бањалуке (Фото: РТРС)

Сва расположива механизација "Приједор путева" и градској комуналног предузећа, омогућила је проходност свих путних праваца на подручју Приједорске регије.

- Дочекали смо зимску сезону спремни, имамо довољну количину абразивног материјала, возила су нам исправна, и имамо довољан број људства. Репарирали смо солане и камионе - изјавио је руководилац Зимске службе у Комуналном предузећу Приједор Драган Петровић.

Борис Бришевац, технички директор предузећа "Приједор путеви", истиче да што се тиче проходности путева немају великих проблема, осим на проблематичним тачкама - Букова коса и Мраковица.

Магистрални и регионални путеви у Сарајевско-романијској и Горњодринској регији су проходни, а сва потребна механизација за чишћење снијега на терену је од јутрос када је почео да пада снијег, рекао је технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.

Он је нагласио да су дежурне службе на зимским пунктовима овог предузеће предузеле све активности и мјере да се саобраћај у Сарајевско-романијској и Горњодринској регији одвија редовно.

"Романијапутеви", уз друге дјелатности којима се бави, брине о проходности више од 600 километара магистралних и регионалних путева двије регије познате по пет планинских превоја, за чије одржавање је потребно више посла него на осталим дионицама.

Соколац - "Романијапутеви" (Фото: Срна)

И путеви у добојској регији су проходни, али је саобраћај отежан због влажних коловоза и снијега, који се мјестимично задржава на коловозима. У граду, снијег није проузроковао веће потешкоће ни пјешацима ни возачима, али је због клизавице потребан опрез.

Сви путеви на подручју Семберије и Брчко Дистрикта су проходни, а саобраћај се одвија без икаквих проблема, потврђено је из Бијељина пута, предузећа које одржава 750 километара регионалних и магистралних путева.

Од 9.00 до 12.00 часова биле су интензивније падавине у Семберији и дистрикту Брчко, које ми одржавамо, а наша механизација је са 25 тимова очистила све путеве на којима нема застоја", каже технички директор предузећа "Бијељина пут" Александар Кецман.

Према његовим ријечима, највише падавина било је на подручју планине Мајевице, гдје је висина снијега десетак центиметара.

Кецман каже да путеве посипају мјешавином абразивног материјала и соли, или чистом соли на успонима и критичним дионицама гдје постоји опасност од стварања поледице.

Сви магистрални и регионални путеви у источној Херцеговини су проходини. Висина снијега на подручју Гацка је осам центиметара, а на подручју Невесиња десет.

Метеоролози и у наредним данима најављују нове снијежне падавине и температурни минус, који ће у јутарњим часовима, у нижим крајевима, ићи до десет степени испод нуле, а у планинским и до минус 20 степени.

- Сутра предах што се тиче снијега, а у суботу и недјељу поново снијег у Подрињу, Сарајевско-романијској регији, Херцеговини... рекао је метеоролог Игор Ковачић из РХМЗРС.

Снијегу, који је забијелио у свим крајевима Српске, највише су се обрадовали најмлађи становници. Са првим пахуљама, изашли су на околна брда да уживају у зимским радостима.