latinica  ћирилица
14/01/2021 |  17:08 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Хрустић: У набавци ватрогасне опреме требало консултовати струку

Бивши члан тима за извођење обуке и набавку ватрогасне опреме Федералне управе цивилне заштите Амир Хрустић данас је на суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја рекао да је у набавци ватрогасне опреме требала бити консултована струка, те да му није познато шта је набављено јер је у то вријеме био смијењен.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Хрустић је навео да је у Федералној управи цивилне заштите од 2013. године био стручни савјетник за ватрогатство, а да је као члан тима за извођење обуке и набавку опреме у мају 2015. године водио по пет ватрогасаца из Републике Српске и Федерације БиХ на обуку у Колашин, у оквиру међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства који је финансирала ЕУ.

- Присуствовали смо обуци, након које смо радили елаборат и заједничке вјежбе. За то никада нисам добио накнаду, а крајем 2015. године, након двије године рада на пројекту директор ме, заједно са колегом Тескереџићем, смијенио - рекао је Хрустић.

Овај свједок Тужилаштва БиХ испричао је да је као члан пројектног тима, уз сагласност колега на састанку у Оперативном центру безбједности, сугерисао да се одређен број метларица и кацига, које нису биле неопходне одређеним ватрогасним јединицама, компензују за чизме.

- То је био усмени договор, а нисам имао прилику да видим записник са састанка. Нисам имао увид која је опрема набављена, а за чију је набавку требала бити консултована струка - рекао је Хрустић.

У Суду БиХ у току је суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ.

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступке набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су, према оптужници, остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај министра, Голијанин у својству шефа кабинета министра безбједности, Агић као помоћник министра, а Гараплија као одговорно лице и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Тужилаштво им ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта.

Суђење ће бити настављено 28. јануара.