latinica  ћирилица
14/01/2021 |  12:12 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Стимулативна одлука о бесплатном високом образовању (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је циљ доношења новог Закона о високом образовању био да се подстакне да што већи број студената уписује јавне универзитете и истакао да се успјело у тој намјери јер је ове године уписано 658 студената више него прошле године.
Студенти - Фото: СРНА
СтудентиФото: СРНА

Вишковић је рекао да је Влада разматрала информацију о уписним политикама на два јавна универзитета у Републици Српској, подсјетивши на нови Закон о високом образовању у Републици Српској за који је нагласио да је донесен како би се стање у високом образовању што је могуће боље уредило и прилагодило потребама тржишта рада и привреде.

- Између осталог ми смо предвидјели да сви студенти који редовно уписују први и други циклус имају бесплатно школовање, по том основу оно што недостаје буџету је око три милиона марака - навео је Вишковић.

Он је посебно истакао да према информацији, везано за уписну политику 2020-2021. година, има око 650 студената више уписаних на два јавна универзитета, него у прошлој академској години, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

- Желим да нагласим да је за то један од разлога и наш нови закон и ова повластица да сви студенти који уписују редовно годину за годину имају бесплатно школовање и не морају издвајати нешто из својих буџета ни они ни њихове породице - навео је Вишковић.

Он је додао да је то велики допринос и студентима и њиховим родитељима и Републици Српској.

- Нама је веома значајно да подстакнемо да што већи број студената уписује јавне универзитете. То нам је на неки начин била и жеља када смо доносили Закон о високом образовању и ево по првој информацији послије доношења тог закона можемо да кажемо да смо на неки начин успјели у тој намјери јер већ иамо 650 више уписаних студената него што смо имали у прошлој академској години - нагласио је Вишковић.

Он је додао да је то начин и пут како треба радити и у наредном периоду како би се стимулисало да што више дјеце уписује јавне унивезитете и тиме образовање у Републици Српској подигне на још већи ниво.

Влада Републике Српске упознала се јуче о информацији о уписаним студентима у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2020/21. години на високошколским установама у Републици Српској, према којој је у овој академској години на јавне високошколске установе у Српској уписано 658 студената више него претходне академске године.

На јавним универзитетима уписано је 614 студената више него претходне године, док је на јавним високим школама уписано 44 студента више.