latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:06 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Дачић: Запад да натјера Приштину на разговор о компромису

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да за питање Косова и Метохије треба предложити неко одрживо рјешење, којег за сада нема, те додао да европске земље треба да натјерају Приштину да разговара о компромису, као и да је нерално очекивати да Србија призна тзв. Косово.

- Могу да гарантујем, док је ове државне политике, предсједника Србије Александра Вучића и моје коалиције са њим, не само да нам то не пада на памет, већ ћемо учинити све да Србија и Срби на најбољи начин заштите наше државне и националне интересе - истакао је Дачић.

Дачић је додао да је администрација америчког предсједника Доналда Трампа једино схватила да је потребно наћи одређени компромис, те навео да што прије то схвате неке европске земље и натјерају Приштину да разговара о компромису, прије ће доћи до рјешења.

Дачић је за портал Косово онлајн изјавио да Србија нема скривених намјера око Космета, него је веома јасно рекла да жели компромис који мора да има у виду и интересе и Срба и Албанаца.

Дачић је додао да треба изнијети идеје, а не да неко сматра да у дијалогу коначно рјешење треба да буде да Србија призна тзв. Косово, јер је то нереално и неће се десити.

Дачић очекује да дијалог Београда и Приштине буде настављен, те истиче да Србију нико не може да одврати од дијалога, нити да је оптужи да га опструише, али додаје да је његово мишљење увијек било да тај проблем треба да рјешавају Србија и Албанија, јер је у питању албанска национална мањина која живи у Србији.

Дачић је рекао да се Албанци на Косову и Метохији "врте у круг" и не разумију да право на самоопредјељење припада једном народу, и да зато треба да се изјасне да ли су они албански или косовски народ, и да један народ не може да има два права на самоопредјељење и стварање двије државе.

- Овдје је ријеч о стварању нове државе на територији друге државе. Свако у свијету може то да правда као изузетак, али "лупиће их то по глави"...Што се нас тиче, ми желимо регионални мир и стабилност. Ниједан наш потез неће бити уперен против мира и стабилности - рекао је Дачић.

Коментаришући најаве из Приштине да ће поднијети захтјев за чланство у Савјету Европе, иако су се обавезали Вашингтонским споразумом на мораторијум да годину дана неће аплицирати ни у једну међународну организацију, Дачић је рекао да Приштина не разумије да се је прошло вријеме у коме су они били "добри момци", а Србија "лош момак" и кривац за све, и што прије то схвате, то ће бити боље за њих.

Дачић рекао да је 19 држава повукло признање тзв. Косова, чиме је створена нова политичка реалност на међународној сцени, које морају да буду свјесни не само у Приштини, него и на Западу, гдје постоји велико неразумијевање значаја питања Косова и Метохије за српски народ и за државу Србију, као и значаја тог случаја за свеукупне међународне односе и за темељне принципе међународног права.

Говорећи о изјавама приштинских званичника о наводном српском геноциду над Албанцима и колонијализму, Дачић је рекао да се види да је та прича заснована на лажима, те запитао како то да послије наводног геноцида Албанаца на Космету има више, а Срба мање.

Што се тиче колонијализма, Дачић наводи да о томе ко је живио на Космету, најбоље знају Турци, који су против Срба водили битке на КиМ, а из пописа из времена Османлија се види колико је било Албанаца, а колико је било Срба.

Наводећи да свако ко је чинио злочине треба да одговара, Дачић је рекао да је много раније очекивао хапшење Хашима Тачија и осталих команданата тзв. ОВК, те рекао да ваљда постоји правда и за српске жртве, а не само за албанске.

- На крају крајева, вријеме ја за правду и помирење. То значи да треба да се трудимо да сви злочини буду истражени и санкционисани. Ко год да је чинио злочине, треба да одговара. Било да је Србин или Албанац, свеједно - рекао је Дачић.