latinica  ћирилица
14/01/2021 |  10:31 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Непримјереним изјавама, Абазовић се додворава политичарима у Сарајеву

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да нема никакве потребе да се потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић нетачним и непримјереним изјавама додворава политичарима у Сарајеву, нити да на било који начин оправдава сасвим људски и државнички потез предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића, који је у телефонском разговору предсједнику Српске Жељки Цвијановић честитао Дан Републике.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- То је један потпуно нормалан потез премијера Кривокапића, коме је сасвим јасно да су Срби конститутиван и државотворан народ у БиХ и да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ потврђена правна и политичка чињеница и да има право да обиљежава и слави Дан Републике - рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а, упозорио је на чињеницу да не постоји никаква "Република БиХ", нити било какав "Дан Републике БиХ", што је потпредсједник Владе Црне Горе неколико пута поновио путем друштвених мрежа и изјава за регионалне медије.

- Абазовић је сарајевски студент и сигуран сам да, као доктор политичких наука, врло добро познаје ситуацију у БиХ. Зато мислим да није ријеч о грешци, већ о нејасној потреби потпредсједника Владе Црне Горе да се додвори политичарима из Сарајева, од којих већина не разумије шта значе добросусједски односи у региону - поручио је Кошарац.

Он је потврдио да Република Српска жели да настави да његује добре политичке и економске односе са Црном Гором, посебно због чињенице да у тој сусједној држави живи много Срба који су на различите начине, па и родбински, нераскидиво везани са Србима у Републици Српској.

- Коначно, Република Српска има и уставно право да са сусједним државама успоставља посебне паралелне односе, чега је потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић такође веома свјестан. Зато би било добро да у својим изјавама не употребљава терминологију и називе који Србе у Републици Српској и БиХ асоцирају на ружну прошлост и вријеђају наша осјећања - закључио је Кошарац.