latinica  ћирилица
13/01/2021 |  19:24 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Шпирић: Ни Србију, ни друге инвеститоре не тјерати из БиХ

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је вечерас да нема информацију да је Србија донијела икакву одлуку о повлачењу из инвестиција за изградњу хидроелектрана на Дрини и аеродрома у Требињу, истичући да инвеститоре не треба тјерати и да се о свему треба разговарати без тензија.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Говорећи о иницијативи за анализу о успостављеним паралелним везама Србије и Републике Српске, која није добила подршку Дома народа, Шпирић је рекао да тај споразум није тајна и да у њему нигдје не пише да подлијеже супервизији било којег органа у БиХ.

Он је нагласио да је БиХ земља којој су потребне инвестиције, али да у БиХ постоје "мајстори који ће увијек произвести политички проблем ако су инвестиције из Хрватске или Србије".

- Људи имају право да разговарају, преговарају и инвестирају и умјесто да прихватимо нешто што је добро за обје стране, било која идеја да се појави из Србије дочека се негативно. Није добро то што појединци у институцијама БиХ не сматрају Републику Српску дијелом БиХ. Ја сам за да се о свим стварима разговара без тензија. Ми смо у БиХ мајстори за производњу тензија - навео је Шпирић.

Он упозорава да покушај стварања негативне климе да се инвеститори отјерају није добро за грађане БиХ, подсјећајући да Република Српска никада није повукла ниједан потез да ослаби инвестиције у Федерацији БиХ.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Шпирић је напоменуо да је на све то упозоравао још прије 10 година, али да нико није имао слуха.

- Мислим да ће се ситуација заоштравати. Требају се отворити разговори унутар институција БиХ да се види како се може то ријешити. ЕУ финансира, али нуди нам се могућност управљања, а не спречавања доласка миграната - изјавио је Шпирић.

Према његовим ријечима, када год се у БиХ појави проблем, увијек се тражи кривац, а не рјешење.

Он сматра да је мигрантска криза много озбиљнија тема, него што се о њој разговара.

- Тражио сам да имамо пленарну сједницу оба дома /парламента БиХ/, да о томе разговарамо, док не буде то, сви нивои власти требају разговарати. Став Републике Српске да неће мигранте се не може мијењати, онда се мора мијењати приступ рјешавању кризе. Није рјешење ни да буду у ФБиХ, ни у Српској - каже Шпирић.

Коментаришући рад Савјета министара, он је за Н1 оцијенио да та институција може више, али да нема јасно исказану већину која ће стати иза ње и обезбиједити проходност у оба дома парламента БиХ.

- Смјена Савјета министара без јасне назнаке куда иде земља је само генерисање кризе. Не треба правити веће кризе, већ тражити рјешење. Предсједништво, Савјет министара, оба колегијума требају сјести и договорити се како да испунимо 14 услова Европске комисије - поручио је Шпирић.

Шпирић је позвао на смиривање страсти, истичући да "послије тешке године праћене ковидом 19 и мигрантском кризом, пријети глад".

- Зар то није позив да људи сједну и разговарају? - питао Шпирић.