latinica  ћирилица
13/01/2021 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Линта: Католичка црква се није суштински одрекла усташке идеологије

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да Римокатоличка црква није осудила ниједну од бројих србомрзачких изјава сисачког бискупа Владе Кошића, што јасно говори да се није суштински одрекла усташке идеологије.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да је изјава бискупа Кошића, како се хрватски народ против земљотреса не може борити као против Турака, комуниста и Срба, проусташка и очекивана, те оцјењује да Кошић јавно говори оно што мисли већина хрватских бискупа.

- То јесте, да Независна Држава Хрватска није била геноцидна и злочиначка творевина која је починила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, већ израз историјских тежњи хрватског народа за својом државом - навео је Линта у писаној изјави.

Линта је указао да је за сисачког бискупа, али и остале хрватске бискупе, Марко Перковић Томпсон, који у својим пјесмама велича НДХ и сваки свој концерт почиње са злочиначким поздравом "За дом спремни!", велики хрватски патриота, а не човјек који шири мржњу и одобрава геноцид почињен над Србима, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Кардинал Бозанић и остали хрватски бискупи величају ратног злочинца Алојзија Степинца и одобравају редовно годишње одржавање мисе за 35 усташких генерала и пуковника, као и поглавнику Анти Павелићу, што је један од бројних доказа да се Католичка црква није суочила са својом усташком прошлошћу - подсјетио је Линта.

Линта је истакао да је Кошић вјерни сљедбеник усташког покрета и поглавника Анте Павелића и подсјетио да је сисачки бискуп благословио 2016. године постављање крста и спомен-плоче у кругу Опште болнице "Др. Иве Педишића" у Сиску за више од 100 убијених усташа 1945. године.

- Владо Кошић је велики обожавалац промотера усташтва Марка Перковића Томпсона, на чијој је промоцији књиге 2017. године рекао како усташе нису фашисти већ борци за хрватску државу - навео је Линта.

Линта је истакао да је сисачки бискуп, осим тога, рекао да је Јасеновац био радни логор, а не фабрика смрти, да није постојао дјечији логор у Сиску, да злочиначки поздрав "За дом спремни!" треба да се слободно користи у јавности и да постане званични поздрав "Хрватске војске", као и да је величанствени устанак српског народа у Србу 1941. године против геноцидне НДХ био "покољ Хрвата".

Линта је подсјетио и да је Кошић био главни иницијатор подизања споменика кардиналу и ратном злочинцу Степинцу 2019. године у познатом усташком мјесту Зрин, у општини Двор на Банији.

Сисачки бискуп Владо Кошић изјавио је раније да је земљотрес данас највећи непријатељ који је тешко предвидив. "Не можемо се против њега борити као против Турака, комуниста или Срба", рекао је Кошић.

Сисачки бискуп Кошић, познат по ширењу мржње и нетрпељивости према мањинским заједницама, у недјељу је одржао богослужење у спомен на 443 године од пада тврђаве Гвозданско 1578. године.

- Они су радије остали на бранику утврде Гвозданско и на бранику домовине неголи се покорити непријатељу и његовој сили. Та борба до краја ријешила је хрватски народ, било да су нас тлачили Турци, било комунисти, било Срби - рекао је Кошић.