latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:46 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Грађани Добоја постали таоци политичких опструкција у ЦИК-у (ВИДЕО)

Скоро два мјесеца од локалних избора, Централна изборна комисија БиХ није потврдила резултате у Добоју. Градоначелник Борис Јеринић тражи да ЦИК то учини, јер је према Изборном закону БиХ прошао предвиђени рок од 30 дана. Тврди да су грађани Добоја постали таоци политичких опструкција.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Мјесец након локалних избора ЦИК је потврдио резултате у већини општина и градова у БиХ, али не и Добоју, због сумње у наводне нерегуларности. Опозиционе партије у овом граду, на дан избора, повукле су посматраче са већине биралишта и затражиле њихово понављање. Побједу је и за градоначелника и за скупштину града однио СНСД.

- Ја сам спреман да се сутра понове избори и под којим год хоћете условима, али дајте да се заврши изборни процес у Добоју, да град не трпи штету. Штете су немјерљиве - истакао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Јеринић каже да су становници Добоја постали таоци политике. На улице у знак протеста излазили су грађани. Накратко и блокирали магистрални пут.

Због ове ситуације посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Сања Вулић, поднијела је Тужилаштву БиХ кривичне пријаве против чланова ЦИК-а, али и двојице лидера опозиционих партија у Српској.

- Постоји сумња да су предсједник ЦИК-а и пет чланова починили и још увијек чине злоупотребу положаја и овлаштења. Такође, постоји основ сумње да су се у овакво поступање чланова ЦИК-а умијешали, осмислили, подстрекавали и помагали и политички лидери и колеге у Представничком дому господин Шаровић и Бореновић, предсједници СДС-а и ПДП-а - рекла је Вулићева.

И градоначелник Добоја сумња и у рад појединих чланова ЦИК-а који у ту институцију, тврди, нису дошли као политички независни, већ као кадрови политичких партија. Наглашава да у Добоју ПДП и СДС немају политичку снагу, а ни формиране мјесне одборе, што се одразило на изборни резултат.

- Нису имали ни мјесне одборе, ни потпуне листе. И логичан слијед је да немају одборника. То је њихов проблем. Њихови напади на нас, који смо организовани и који смо остварили историјски резултат, су мени у суштини јасни - истакао је Јеринић.

Изборни резултати нису потврђени ни у Сребреници, гдје је највише гласова добио актуелни начелник Младен Грујичић. Међутим, још нема одговора из ЦИК-а на који начин организовати рад у овој локалној заједници, јер као ни у Добоју, није формирана ни скупштина, нити усвојени стратешки документи.