latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:40 ⇒ 13/01/2021 | 07:14 | Аутор: РТРС

Помоћ Владе превозницима за санирање штете усљед пандемије (ВИДЕО)

За санирање посљедица пандемије Влада ће за превознике у путничком саобраћају издвојити око 2,3 милиона марака помоћи. За превознике је то, кажу, спас у задњи час.
Превозници - Фото: РТРС
ПревознициФото: РТРС

Превоз путника у међународном и домаћем друмском саобраћају једна је од најкритичнијих дјелатности, која усљед пандемије отежано послује.

- Увидјели смо тешко стање у путничком саобраћају, те затражили да нам Влада обезбиједи уплате за допринос на исплаћене плате за период од августа до децембра 2020. године. Према саопштењу Владе то је уважено - рекао је директор Аутопревоза из Бањалуке.

Влада Српске сутра одлучује о уредби за додјелу средстава привредним субјектима - превозницима у друмском саобраћају за санирање финансијских губитака, због посљедица вируса корона.

- За читав период од августа до децембра имаће плаћене порезе и доприносе. Наша процјена је да ће за те намјене требати око 2,3 милиона марака. Превозници ће имати рок од 30 дана да се пријаве, а након тога ћемо ићи са исплатом - истакао је Вишковић.

Превозници ће морати испунити одређене услове да би аплицирали за ову помоћ.

- Први услов је да нема отпуштања радника више од дефинисаног процента у односу на период прије пандемије, као и да је просјечан пад прихода већи од дефинисаног процента. Обавезно је и измирење пореза и доприноса на плату радника. Максималан износ одобрених средстава по привредном субјекту може бити у висини пореза и доприноса на плату радника пријављених у посљедњих пет мјесеци у 2020. години - каже Горан Старчевић, директор "Павловић турс-а".

Од почетка кризе изазване пандемијом, у овом сектору Влада Српске је подстицајима помагала уплату пореза и доприноса на минималну плату радника.