latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:35 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Гацко: Радници Комуса обуставили рад

Радници гатачког комуналног предузећа Комус обуставили су рад због тога што им од августа нису исплаћене зарађене плате.
Гацко - Фото: РТРС
ГацкоФото: РТРС

Предсједник Синдиката радника Комуса Миленко Радмиловић рекао је новинарима да радници траже да им се исплате зарађене плате, јер овако не могу да функционишу.

- Дугују нам три плате, радници неће да раде, гладни су жедни, не могу да функционишу, пристижу им рачуни, рате за кредите. Нама РиТЕ Гацко дугује 80.000 КМ, општина нам дугује 144.000, ми не тражимо ничију милостињу, већ само оно што смо зарадили - каже Радмиловић.

Дугогодишњи радник Комуса Милан Шупић каже да је суноврат овог предузећа почео прије три године, те да су од тада сваку плату тражили путем обуставе рада.

- Молимо начелника да нам исплати зарађене плате јер ми не можемо да функционишемо. Зато смо обуставили посао. Молимо начелника да има више разумијевања према нама да нам исплати бар једну плату да почнемо радити - каже Шупић.

Из кабинета начелника општине Гацко Огњена Милинковића саопштено је да су јуче обавијештени о обустави рада гатачког Комуса, те да се обустава рада може извршити једино у складу са Законом о штрајку који јасно дефинише правила ступања у штрајк или штрајк упозорења.

У саопштењу се наводи да кабинету начелника општине Гацко није достављена одлука о ступању у штрајк, те да је од 59 запослених радника, само десет радника самовољно прекинуло рад укључујући и вршиоца дужности директора.

- Спремни смо, као оснивач, да одговорно приступимо рјешавању свих проблема које је оставила претходна општинска власт, али очекујемо разумијевање и сарадњу заједнице, а не опструкцију мањег броја запослених, изван законских оквира, што убудуће нећемо толерисати - наводи се у саопштењу објављеном на сајту општине Гацко.