latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:55 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Котур Еркић: Станивуковић понизио особе са инвалидитетом, али и све жене (ВИДЕО)

Активисткиња за људска права особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић рекла је за Срну да је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић недавном изјавом о свом статусу у вези са дјевојкама увриједио особе са инвалидитетом, али понизио и све жене.
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija) -
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija)

Еркићева је истакла да је Станивуковићева изјава "Јесам заузет, али нисам одузет" упитна са неколико аспеката, а први од њих је ствар личне културе гдје он "показује да говор примјерен кафанском и колоквијалном окружењу преноси у јавну сферу без свијести о посљедицама".

- С друге стране, оно што мене лично вријеђа јесте однос према особама са инвалидитетом. Вољела бих да градоначелник одговори на питање да ли би исту реченицу поновио пред особом која користи инвалидска колица, пред мушкарцем који користи колица. Наше друштво је пуно стереотипа, а ријетки су који разумију да особа са инвалидитетом, у овом контексту мушкарац са инвалидитетом, има много препрека са којима се мора суочити, много задатака на које не одговара и не може да их испуни на типичан начин. Овдје је мушкарац само онај који може да обезбиједи своју проодицу и да има дјецу - указала је Еркићева.

Она је навела да "особе које користе колица веома често се суочавају са различитим тешкоћама у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем и страшно је да градоначелник Станивуковић на такав начин, величајући себе, своју мужевност, мушкост, шта год, уствари исмијава текшкоће кроз које неки други људи пролазе".

- Оно што је мене поразило јесте да градоначелник у свом најближем политичком окружењу има људе који веома добро знају шта је инвалидитет, шта значи користити колица, како пролазе мушкарци са инвалидитетом када покушају да живе обичне једноставне животе у којима теже стварању породице која је право свих нас, а да му све то нису рекли јавно, јер су његова политичка опција. Додворавање бирачком тијелу не значи и не смије да значи да ви смијете да вријеђате људе који не само да не мисле као ви, него просто не могу да добију прилику да учествују у нечему што се вама подразумијева - рекла је Еркићева.

Она је додала да постоји још један апсект који је у вези са овом изјавом градоначелника Бањалуке веома понижавајући, а то је понижавање жене која у овом тренутку треба да буде свјесна да има поред себе мушкарца који може бити у једном односу са њом, али то не значи да неће реаговати на све друге жене.

- Мени је то непоштовање јер када некога поштујете онда се обавежете да будете са том особом, да с њом дијелите и добро и лоше и да вас остатак свијета у том контексту не занима, али ваљда је то ствар васпитања који очито немамо сви једнако - закључила је Еркићева.

Станивуковић је за медиј из Србије изјавио да добија много порука од дјевојака, те додао: "Како се оно каже - јесам заузет, али нисам одузет".

Ова његова изјава изазвала је огорчење јавности, а многи су затражили Станивуковићево јавно извињење.