latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Није подржан извјештај Правобранилаштва, троше се енормна средства

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас подржао извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2019. годину због непостојања ентитетске већине из Републике Српске, чији делегати сматрају да се огромна средства троше на спорове, што у извјештају парламентарцима није прецизирано, те је извјештај упућен Колегијуму дома на усаглашавање.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Делегат српског народа Душанка Мајкић рекла је да је била запрепаштена када је установила да је извјештај ове институције који је прослијеђен парламентарцима, различит од онога који добија Министарство финансија и трезора.

- У извјештају који је достављен министарству са 31. децембром 2019. године наводи се да Правобранилаштво има 984 парнична спора која се односе на институције БиХ а они су вриједни преко 250 милиона КМ што би у случају изгубљеног спора било погубно за буџет - упозорила је Мајкићева.

Она је истакла да се ови спорови односи на 32 институције и да се од 984 парнична спора чак 195 односи на Министарство одбране, да је 97 спорова везано за Управу за индиректно опорезивање, те 15 на Савјет министара.

- Незадовољна сам начином извјештавања Правобранилаштва и чињеница је да су исходи поступака неповољни по заступање институције - реклаје Мајкићева.

Мајкићева је додала да Правобранилаштво тражи да им се побољша информациони систем.

- Ако ће информациони систем помоћи да извјештај ове институције буде примјеренији, да се отклоне грешке у 32 институције против којих се воде спорови добро би било да се информациони систем у Правобранилаштву побољша и спријече грешке које могу бити погубне за буџет институција БиХ - рекла је Мајкићева.