latinica  ћирилица
12/01/2021 |  11:52 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

На рачуну 11,5 милиона КМ, на лијечењу у иностранству 13 малишана

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству на рачуну тренутно има 11,5 милиона КМ, а на лијечењу у иностранству које финансира Фонд тренутно се налази 13 малишана, било да је ријеч о лијечењу или контроли.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

У Фонду је речено Срни да су ова дјеца упућена на лијечење у Турску, Њемачку, Аустрију, Хрватску и Србију због спиналне мишићне атрофије, леукемије, болести очију, те кичме.

- Пракса Фонда солидарности да буде у сталном контакту како са породицама обољеле дјеце, тако и са здравственим установама у иностранству, посебно се показала корисном у ово вријеме борбе против вируса корона јер се на тај начин много лакше преброде сви евентуални изазови који могу настати као посљедица актуелне епидемиолошке ситуације - навели су из Фонда.

Из ове здравствене установе истакли су и да је Фонд успоставио сарадњу са представништвима Републике Српске, али и амбасадама с циљем помоћи породицама дјеце која се лијече у иностранству, посебно у оним земљама у којима се најчешће упућују дјеца на лијечење, као што су Турска и Њемачка.

- Ова сарадња јако је важна Фонду солидарности, посебно из угла породица које одлазе у страну и непознату земљу, не познају језик - да знају да постоје наши представници који су им ту на располагању за стручну или било какву другу помоћ -  наводе из Фонда.

У том смислу, посебно је значајна помоћ генералног конзула БиХ у Турској Синише Михаиловића, који је у сталном контакту са породицама дјеце којима је потребна здравствена њега у Турској.

Из Фонда су напоменули да је због ситуације изазване пандемијом корона вируса још почетком пандемије донесена одлука да у току трајања ванредног стања или ванредне ситуације Фонд финансира и додатне трошкове у вези са лијечењима у иностранству.

- Додатни трошкови се односе на путне трошкове или смјештај у иностранству у случају да се породица не може вратити у Српску због ограничења преласка граница. Осим тога, обухватају и трошкове набавке медицинских средстава или лијекова које препоручи здравствена установа у иностранству с циљем обезбјеђивања даљег лијечења дјетета у кућним условима - рекли су у Фонду.

На овај начин, Фонд солидарности је настојао да максимално олакша породицама боравак у иностранству за вријеме ванредног стања узрокованог пандемијом и бар их растерети бриге у вези са додатним трошковима који су настајали усљед немогућности породице да се врате у земљу и слично.

У сарадњи са Институтом за јавно здравство обезбијеђено је и бесплатно тестирање дјетета и једног родитеља у пратњи у случају да је услов за улазак у земљу у коју дјеца путују или здравствену установу у којој треба да се лијече негативан PCR тест.

Фонд солидарности је основан са циљем да буде финансијска подршка родитељима дјеце којој је потребно лијечење у иностранству како дјеца и родитељи у овим ситуацијама не би били препуштени сами себи, те да престане потреба за организовањем хуманитарних акција ради лијечења дјеце.

Од почетка рада Фонда солидарности, од 2018. године, па до данас укупно су одобрена 333 захтјева за дијагностику и лијечење у иностранству, и то за 233 дјеце јер су поједина лијечења продужавана више пута. Трошкови лијечења износили су више од седам милиона КМ.

Дјеца су на лијечење у иностранство упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији, Турској, Србији, Великој Британији и Холандији.

Највећи број захтјева се односи на генетска испитивања, док су на лијечење дјеца упућивана, између осталог, због лијечења малигних тумора, неуролошких обољења, ортопедских аномалија, кардиолошких обољења и тешких поремећаја вида и слуха.

Најскупље лијечење до сада коштало је око 800.000 евра за лијечење у болници у Њемачкој.