latinica  ћирилица
12/01/2021 |  11:52 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Покренут поступак за радио-станице због потенцијалног кршења техничких услова дозволе

Регулаторна агенција за комуникације је, у оквиру појачаног мониторинга носилаца дозвола који је обавила у протеклом периоду, покренула поступак и упутила позив за изјашњење 35 носилаца дозвола, у отворених 47 предмета, о потенцијалним случајевима кршења техничких услова дозволе у ФМ радио-дифузији.
РАК - Фото: РТРС
РАКФото: РТРС

Отворени су случајеви за радио-станице "Антена" Сарајево, БХ Радио један, "Биг радио", БИР радио, БН радио, "Бобар" радио, "Фри" радио, "Хард рок" радио, "Калман" радио, КИС ФМ, "Контакт" радио, "Мостарска панорама", НЕС радио, "Обичан радио", "Радио осам", Радио "Антена" Тешањ, Радио БА, Радио Федерације БиХ, Радио градска мрежа - Мостарски радио, Радио Груде, Радио Херцег-Босне, Радио Коњиц, Радио "Марија", Радио МИКС, Радио "Оскар Ц", Радио "Отворена мрежа", Радио станица Широки Бријег, Радио С - Радио Инђој, Радио "Скала", Радио Усора, Радио Вогошћа, Радио "Зенит", Радио ЗОС, РСГ радио и УНО радио.

Радио станицама је, у складу са одредбама Правилника о поступку рјешавања кршења услова и прописа Агенције, дата могућност да се у предвиђеном року од осам дана изјасне на наводе о потенцијалном кршењу услова издатих дозвола.

У случају констатованог и потврђеног прекршаја, Агенција ће изрећи извршне мјере у складу са документом Преглед повреда и одговарајућих казни који изриче Агенција, односно у складу са одредбама члана 46 Закона о комуникацијама.

Из РАК-а је саопштено да Агенција наставља мониторинг поштовања дозвола у радио-комуникацијама с циљем препознавања и отклањања сметњи које се повремено појављују у радио-комуникацијама у ваздухопловству, као и за остале носиоце дозвола у радио-комуникацијама.

Из Агенције подсјећају да у БиХ постоји више од 2.000 емисионих локација на којима се налазе све врсте радио и ТВ предајника, репетитора и радио-линкова, те више од 3.000 локација на које је смјештена опрема мобилних оператора