latinica  ћирилица
12/01/2021 |  10:45 ⇒ 10:47 | Аутор: sputniknews.com

У Србију стижу четири "миг-29" из Бјелорусије

Четири авиони "миг-29" које је Војска Србије добила на поклон од Бјелорусије, биће испоручени у наредних неколико недјеља, потврђено је Спутњику.
Нови мигови 29 изложени по први пут - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Нови мигови 29 изложени по први путФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Авиони се налазе у Бјелорусији на модернизацији, а посао ремонта који ради бјелоруски 558. ваздухопловни завод послије скоро двије године се приводи крају. У току су и припреме за транспорт и примопредају.

Испоруком ових авиона српско Ратно ваздухопловство до прољећа комплетираће ескадрилу од укупно 14 "мигова 29".

"Мигови" који ће заокружити српску ловачку авијацију добијени су као донација Бјелорусије, а њихова модернизација и ремонт урађена је по истом моделу по ком је из Русије претходно стигло шест летјелица овог типа.

Ремонтни завод у Барановичу, коме је повјерен овај посао, сматра се једном од најбољих установа на свијету за авионе породице "миг". План је да Бјелоруси четири "двадесетдеветке" испоруче на техничком нивоу 9.13, што одговара авионима овог типа који су већ у Србији.

Истовремено са финалом рада на бјелоруским авионима почела је трећа фаза модернизације летјелица истог типа које су већ у саставу Ратног ваздухопловства. Ријеч је о њиховом технолошком напређењу, али и набавци савременог наоружања. Окончањем овог посла Србија ће послије дуже времена добити ескадрилу нове генерације, спремну за заштиту ваздушног простора, али и садејство са снагама на земљи.