latinica  ћирилица
12/01/2021 |  08:57 ⇒ 09:00 | Аутор: Независне

Изабран најбољи филм 2020. године

Америчко Национално удружење филмских критичара прогласило је драму "Номадланд" редитељке Клои Зао најбољим филмом 2020. године.
Изабран најбољи филм 2020. године - Фото: Screenshot/YouTube
Изабран најбољи филм 2020. годинеФото: Screenshot/YouTube

Удружење, које је основао 1966. године Џо Моргенстерн, са сједиштем у Нјујорку, објавило је ову вијест у суботу. Удружење чини више од 60 најбољих филмских критичара из разних америчких листова и часописа, међу којима су "Њујоркер", "Лос Анђелес тајмс", "Њујорк тајмс", "Вол стрит журнал", "Кристијан сајенс монитор" и НПР.

"Номадланд" је по избору НСФЦ-а освојио награду за најбољу режију, коју потписује Клои Зао, те за најбољу главну женску улогу, која је припала Френсис Мекдорманд.

Френсис Мекдорманд (63) глуми жену која губи све у великој кризи 2008, одлучује да спакује ствари у свој аутомобил и да живи номадским животом, возећи се америчким западом након економског слома малога града, пише Индекс.

Награда за најбољег глумца по мишљењу Удружења припала је Британцу Делроју Линду (68), који глуми вијетнамског ветерана у ратној драми Спајка Лија "Да 5 Блоодс".

Бугарска глумица Марија Бакалова (24) освојила је награду за најбољу споредну улогу у наставку филма "Борат" Саше Барона Коена, а награда за најбољу мушку споредну улогу припала је 73-годишњем америчком глумцу Полу Рацију за улогу у драми "Саунд оф Метал".

Документарни филм "Колектив" Румуна Александера Нанауа о страшном пожару који је избио 2015. године у ноћном клубу у Букурешту, при чему је смртно страдало десетине људи, Национално удружење филмских критичара прогласило је најбољим страним филмом у 2020. години.