latinica  ћирилица
12/01/2021 |  07:37 | Аутор: СРНА

Дом народа о Приједлогу закона о привременим мјерама у правосуђу

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требали би данас да, на приједлог Савјета министара, у првом читању разматрају Приједлог закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ.
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š) - Фото: klix.ba
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š)Фото: klix.ba

 Предлагач у образложењу приједлога овог закона подсјећа да је Свјетска здравствена организације 11. марта прошле године прогласила пандемију усљед ширења вируса корона, након чега је и Савјет министара на ванредној сједници 17. марта 2020. прогласио стање природне или друге несреће на територији БиХ.

Имајући у виду разлог за проглашење настанка стања природне или друге несреће, неопходно је омогућити надлежним органима што адекватније услове за рад, те одговорно и рационално приступити превазилажењу настале ситуације.

У вези са тим, потребно је упозорити и све грађане да се током епидемиолошке ситуације у БиХ морају понашати одговорно, према себи и другима, те да изазивање панике и нереда отежава спровођење мјера и активности надлежних органа и не доприноси рјешавању проблема, наводи се у образложењу.

Наведено је да се Министарству правде у Савјету министара иницијативом за доношење овог прописа обратио Високи судски и тужилачки савјет БиХ да би це омогућило задржавање тока процесних рокова у поступцима, као и задржавање тока свих материјалних преклузивних рокова за остваривање права странака.

Предлагач додаје да се овим законом штите грађани и њихова људска права и основне слободе за вријеме трајања овог стања, и то посебним прописивањем да хитне поступке чине поступци за сва кривична дјела која су извршена за вријеме трајања стања природне или друге несреће и у вези са ванредним стањем.

На дневном реду 14. сједнице Дома народа налази се и Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ у првом читању, на приједлог Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, који је претходно донио закључак да ова правила треба допунити одредбама којима се регулише утврђивање службене и неслужбене верзије пречишћеног текста закона који је претрпио већи број измјена или допуна да би била олакшана његова примјена у консолидованом тексту закона који би парламент БиХ усвојио по хитном поступку.

У плану је и разматрање извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Мишљењу Уставноправне комисије о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, Приједлога извјештаја о реализацији Стратешког плана руралног развоја БиХ /2018-2021/ - Оквирни документ у 2018. години, као и извјештаја о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2019.

Делегати би требали да воде расправу и о извјештају о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за 2019. годину, извјештају о раду Правобранилаштва БиХ за 2019. годину, те о извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији 74 институције БиХ за 2019. годину, укључујући и Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2019.

На дневном реду ове сједнице су и извјештај о додијељеном текућем гранту "Суфинансирање пројеката невладиних организација у области превенције ХИВ-а и туберкулозе у БиХ за 2018. годину", те извјештај о намјенском утрошку грант средстава у области науке и културе за 2018.

Дом народа требао би да се изјасни о делегатским иницијативама Дениса Бећировића, који тражи да се Савјет министара задужи да у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе, у сарадњи са надлежним органима власти, припреми и у парламентарну процедуру упути закон о заштити воде за људску потрошњу у БиХ, те да се Савјет министара задужи да, најкасније у року од 45 дана од дана усвајања ове иницијативе, припреми и у парламентарну процедуру достави "цјеловиту анализу о успостављеним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, са посебним освртом на поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ".

Трећом делегатском иницијативом Бећировић тражи да се Савјет министара задужи да, у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе, припреми и у парламентарну процедуру упути Стратегију превенције геноцида у БиХ.

Делегатску иницијативу упутио је и Златко Милетић, који тражи да Савјету министара буде наложено да на основу Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ донесе одлуку о висини основице за обрачун плате запосленим у институцијама БиХ за 2021. годину /минималан износ од 535,50 КМ, колико је износила прије првог смањења 2008/.

Он тражи и успостављање економског и социјалног дијалога са синдикатима у институцијама БиХ и потписивање колективног уговора са синдикатима, као и да у складу са Законом о штрајку у институцијама БиХ, у непосредним преговорима са Синдикатом буду предузете хитне мјере како би постављене захтјеве ријешили споразумно на обострано задовољство и корист, те како би се поправио егзистенцијални статус запослених у институцијама БиХ.

Дом народа требао би да да сагласност за ратификацију неколико међународних протокола, грантова, кредита и споразума.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова, у плавој сали Парламентарне скупштине БиХ.