latinica  ћирилица
11/01/2021 |  22:55 | Аутор: СРНА

Ускоро прве тужбе против чланица НАТО због осиромашеног уранијума

До краја јануара биће поднесено првих пет тужби за накнаду штете против чланица НАТО због коришћења осиромашеног уранијума у бомбардовању Србије, рекао је адвокат Срђан Алексић.
Посљедице НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Посљедице НАТО бомбардовањаФото: РТРС

- Имамо домаће доказе, ставове наших судских вјештака, доказе међународног суда у Стразбуру, правоснажне пресуде против Турске и Велике Британије. Апсолутно је доказиво да сви наши грађани који су боравили на Косову и Метохији који су обољели и данас болују. Они ће имати право на накнаду штете - наводи адвокат Алексић за ТВ Прва.

Осим пилот тужби, биће достављени и медицински докази да је осиромашени уранијум узрочник канцера.

Занимљиво је да је један од чланова Алексићевог тима је и адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је доказао везу између осиромашеног уранијума из НАТО бомби и карцинома који су добили италијански војници боравећи на простору Косова и Метохије.

Због ратних злочина током НАТО бомбардовања, пред Окружним судом у Београду септембра 2000. суђено је највишим западним политичарима и командантима западне алијансе. Они су осуђени на по 20 година затвора, али је Врховни суд касније укинуо пресуду.

Прошле су готово 22 године од операције "Племенити наковањ" у којој је убијено 2.500 људи, нанесена огромна материјална штета, а ожиљци из борбе против НАТО до данас нису зарасли.

Не постоји тачна информација колико је пројектила бачено на територију Србије, али се са сигурношћу зна је да је током бомбардовања коришћен осиромашени уранијум.

- Директор програма за развој нуклеарног оружја, послије завршетка каријере објавио је податак да су САД знале још 1943. године да је тај уранијум канцероген - наводи генерал Слободан Петковић, начелних АБХО Војске СР Југославије током НАТО агресије.